tiistai 10. toukokuuta 2016

Corto Maltesen onnistunut paluu


Juan Díaz Canales - Rubén Pellejero
Corto Maltese - Keskiyön auringon alla
suom. Heikki Kaukoranta
Jalava 2016


Alkuvuoden eniten huomiota saanut sarjakuva-albumi on luultavimmin ollut uusi Corto Maltese - Keskiyön auringon alla. Hugo Prattin (1927-1995) luoma onnensoturi ja laivaton kapteeni on palannut sarjakuvamaailmaan uusin seikkailuin. Suomessa Maltesen seikkailuja on 1970-luvulta lähtien julkaistu tasaiseen tahtiin ja tällä vuosituhannellakin on saatu uusittuja väripainoksia lähes vuosittain. Sankari ei ole siis kadonnut. Aivan kaikkia Hugo Prattin sarjakuvia ei vielä ole suomennettu, mutta julkaisemattomissa ei ole Corto Maltese mukana.

1970-luvulla julkaistu NonStop tutustutti monet suomalaiset Maltalla syntyneeseen sankariin. Corto Maltese oli lehden sarjakuvista "aikuisin", tarinoiltaan lukijalle vaativin. Lehden lukijapalstalla Maltesen korvaamista muilla sarjakuvilla toivottiin usein. Päätoimittaja Soile Kaukoranta piti kuitenkin päänsä. Paneutumalla Corto Maltese avasi uusia maailmoita nuorellekin lukijalle.

Hugo Pratt toivoi sankarinsa jatkavan seikkailuja. Perikunta ei ole pitänyt kiirettä toiveen toteuttamisessa. Uusintalaitoksissa on riittänyt lukijoille ja kustantajille. Ajatus uusista tekijöistä on vaatinut kypsyttelyä puolin ja toisin.

Canalesin ja Pellejeron albumi palauttaa Corto Maltesen NonStopeista tuttuihin kuvioihin. Prattin myöhäistuotannon esoteria loistaa poissaolollaan. Maltese on taas perinteisempi seikkailija, joka tosin seilaa paljon kylmemmillä vesillä Alaskan rannikolla. Episodeista koostuva albumi on samantahtista kerrontaa johon nuorena tutustuin.


Corto Maltese palaa myös ajallisesti ensimmäisten seikkailujensa aikaan. Alaskassa seikkaillaan vuonna 1915, heti Suolaisen meren balladin jälkeisessä ajassa.

Tervetuloa takaisin, Corto Maltese.



Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset