maanantai 23. toukokuuta 2016

Tintin työt


Eilen Hergé olisi täyttänyt 109 vuotta. Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla muistettiin merkkipäivä. Jutussa Menneen maailman sankarit Venla Rossi ihmetteli edelleen nousevia Tintin 1930-luvun tekemisistä nousevia kohuja ja noiden aikojen työnantajien lepsuutta. "Moinen huithapeli olisi irtisanottu jo vuosia sitten" summaa Tintin lehtimiesuraa nykymaailman näkökulmasta.

Tintin toimittajan työt ovat suosittu tietokilpailukysymys. Sarjakuvassa hänen kirjoitustyöskentelyään näytetään vain kahdesti. Neuvostojen maassa hän kirjoittaa tekemästään artikkelista lukuisia kopioita, jotta edes yksi niistä pääsisi idästä länteen. Särkyneessä korvassa hän tekee muistiinpanoja. Afrikassa Tintti ottaa valokuvia, mutta menneessä maailmassa kuvajournalismi oli aivan oma alansa, johon kirjoittavat toimittajat eivät lainkaan ottaneet osaa. Ehkä kuvaaminen oli vain harrastenäppäilyä.

Tintin journalistiura päättyi Rakham Punaisen aarteen löytämisen myötä. Professori Tuhatkauno antoi kapteeni Haddockille rahat Moulinsartin linnan ostamista varten ja sieltä löydetty aarre turvasi toimeentulon. Haddockin ja Tintin ei tarvinnut enää tehdä päivätöitä elantonsa takaamiseksi. Aarteen avulla he saattoivat heittäytyä täysipäiväisiksi huithapeleiksi.

Menneessä maailmassa palkkatyö ei ollut ainoa mahdollinen tapa osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. Tieteellisille retkikunnille ja tutkimusmatkoille avaruuteen saattoi osallistua muistakin motiiveista kuin oman toimeentulonsa turvaamiseksi.

Tintillä ei siis 1940-luvun alkupuolen jälkeen ollut tarvetta palkkatyölle. Lehtimiehenä hänet silti tunnettiin loppuun saakka. Pitihän miehellä jokin ammatti olla. Edes nimellisesti.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset