keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Ahtisaaren synnyinpaikka


Eilisen jupina oli rauhannobelisti Martti Ahtisaaren synnyinpaikan merkintä Nobelkomitean nettisivuilla. Nobel-palkinnon saaneet on lajiteltu erilaisiin luetteloihin ja yksi niistä on synnyinmaan mukaan. Ahtisaari on syntynyt Viipurissa, Suomessa. Nykyisin Viipuri on Venäjää. Siksi luettelossa on siis Finland (now Russia).

Kolme ennen Ahtisaarta Nobelin saanutta suomalaista ovat listassa toisinpäin. He syntyivät Venäjän keisarikunnassa alueella, joka on nyt Suomea.Lista toimii samoin kaikkien nobelistien kohdalla. Kaksi köningsbergiläistä saksalaista nobelistia on merkitty nykyisellä Venäjällä syntyneiksi.


Dalai Laman kohdalla merkintätapa saattaa tuntua poliittiselta, mutta se ei sitä ole. Luettelointi noudattaa sen alussa kerrottua kaavaa.Muutama erikoinen yllätys listalta löytyy. Äiti Teresan synnyinmaa oli Ottomaanien valtakunta ja Doris Lessingin Persia. Nykyisessä Makedoniassa varmaan otetaan oma osa kunniaa Äiti Teresan Intiassa tekemästä työstä. Iranissa tuskin suuresti Lessingiä muistetaan.

Syntymäpaikat ovat satunnaisia asioita koko maailman hyväksi tehtävässä työssä. Luettelo ei pyri olemaan eri maiden keskinäinen ranking-lista, vaan lista Nobelin saaneiden synnyinmaista.


1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Voi ruotsalaisten miellyttämisenhalu. Uutisten mukaan Ahtisaaren statusta on mainitulla listalla muutettu.

Listaa ei kuitenkaan ole muutettu mitenkään muuten. Katolinen Äiti Teresa on edelleen islamilaisen kalifaatin Nobel-saavutus.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset