torstai 13. lokakuuta 2016

Nobel Bob Dylanille

Bob Dylan June 23 1978
By Chris Hakkens, via Wikimedia Commons

Säästin päivän tekstin kirjoittamista Nobelin kirjallisuudenpalkinnon selviämiseen asti. Kannatti.

Palkinnon saanut Bob Dylan on ollut jo useampien vuosien ajan voittajien arvuuttelulistalla. Tosin Dylanin kohdalla on muistettu aina mainita, että "jos Nobel-komitea haluaa todella yllättää, niin ...". Palkitseminen merkitsee kirjallisuuden käsitteen laventamista uuteen suuntaan.

Hyvin pitkän uran laulajana ja lauluntekijänä tehnyt Bob Dylan ei ole säästänyt sanoja lauluntekstejä kirjoittaessaan. Erilaisten levypakettien mukana tulevat tekstejä sisältävät oheiskirjat eivät ole ohuita läpysköjä, vaikka on käytetty pienintä mahdollista silmin erotettavaa kirjainleikkausta.

Dylanin palkitseminen on osin tunnustus sille, että 1950- ja 1960-luvuilla tietyn tyyppinen kertova ja kantaaottava runous siirtyi kirjojen kansien välistä laululyriikaksi. Suurelle yleisölle tarkoitetut sanat siirtyivät yleisön tottumusten muuttuessa uuteen formaattiin. Kirjoina Dylanin viesti olisi kantautunut huomattavasti pienemmälle joukolle. 

Ajat muuttuvat ja kirjallisuus niiden mukana. Hyvä, että Nobel-komiteakin on sen virallisesti todennut.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja muutamaa tuntia aikaisemmin kirjallisuusnobelisti Dario Fo kuoli. Häntä ja Dylania yhdistää se, että molemmilla on ollut asiaa ja heitä on kuunneltu, pitkään.

Reijo Valta kirjoitti...

Totta. Ja molempien palkitseminen on laventanut "virallista" kirjallisuuden alaa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset