torstai 27. lokakuuta 2016

Lucky Luke 70 vuotta


Matthieu Bonhomme
Mies joka ampui Lucky Luken
suom. Annukka Kolehmainen
Egmont 2016


Eilen Lehtipisteisiin ilmestyi uusi Lucky Luke -albumi. Villin lännen sankarin uusien seikkailujen sarjassa se on jo kymmenes ja samalla se on Lucky Luken 70-vuotisjuhlakirja. Ensimmäinen belgialaisen Morrisin tekemä Lucky Luke -seikkailu alkoi Spirou-lehdessä vuonna 1946. Tuo seikkailu, Arizona, julkaistiin Ranskassa albumina 1951 ja Suomessa 1979.

Morris (1923-2001) teki sarjakuvaa aluksi yksin. Vuonna 1957 hän sai kumppanikseen käsikirjoittaja René Goscinnyn (1926-1977). Lukuisia keskeisiä ranskalais-belgialaisia sarjakuvia käsikirjoittanut Goscinny sai Lucky Luken nousuun ja suuren yleisön suosikiksi. Goscinnyn yllättävän kuoleman jälkeen Morris jatkoi yksin. Viimeisinä vuosina hänellä oli joitakin apulaisia.

Morrisin kuoleman jälkeen Lucky Luken piirtäjäksi valittiin Achdé. Juhlakirja ei kuitenkaan ole hänen tekemänsä vaan Matthieu Bonhommen luomus. Ranskalaisten kustantajien määräysvallassa olevista sarjakuvahahmoista on teetetty viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana erikoisalbumeja useilla eri tekijöillä, nyt tuohon joukkoon on liittynyt myös Lucky Luke.


Ranskankielisessä maailmassa Bonhomme on tunnustettu tekijä. Hänen esikoisalbuminsa Âge de raison palkittiin Angoulêmessa 2003.


Bonhommen Lucky Luke on perinteisempi villin lännen sankari kuin aikaisemmin tuntemamme sankari. Huumoria ei uutuudestakaan puutu, mutta yleislinja on klassisemman villin lännen seikkailun suuntainen. Lucky Luke saapuu pikkukaupunkiin, joka on joutunut kurjien veljesten mielivaltaan. Tavalliset kansalaiset toivovat nimekkään sankarin puhdistavan kaupungin.

Albumin nimestä ja ensimmäisen sivun vihjailusta huolimatta Lucky Luke ei kuole eikä tule edes ammutuksi. Sankari toimii niin kuin sankarin pitää.

Juhla-albumi on kelpo luettavaa. Läpi albumin jatkuva Lucky Luken epäonnisuus tupakan suhteen tuo mieleen Goscinnyn rakentamat juonikaavat. Piristävästi erilainen juhlaseikkailu!

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset