maanantai 23. heinäkuuta 2018

Koko maa asuttuna


Ylen kyselyssä 79 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että koko maa pitää pitää asuttuna valtion tuella. Näinhän nykyisin tapahtuu, sitä Suomen perustuslaki edellyttää. Ajatusta vastustaa lähes Kokoomuksen nykyinen kannattajamäärä, ja neljä prosenttia ei ota kantaa.

Ylen kyselyn kommentoijat pitävät nykyistä tilannetta tulevaisuudessa mahdottomana. Kaupunkikehityksen teorioiden kannalta katsoen näin onkin. Mutta samojen teorioiden mukaan Helsinkikin on liian pieni kaupunki ollakseen kehityksen moottori. Jotkut idealistit ovat venyttäneet teorioiden kaupunkikokoa alaspäin saadakseen Helsingin mahtumaan kehityskeskukseksi. Sellaiseksi siitä ei kuitenkaan ole. Helsinkiläisetkin asuvat aivan liian väljästi riittävän asukastiheyden saavuttamiseksi.

Suomessakin on alettu hoitaa asioita suuruuden ekonomian kautta. Viimeisin esimerkki tästä ovat Kelan kilpailuttamat taksikyydit. Pohjoisessa ongelmaksi nousivat heti saamenkielisten vanhusten kyydit keskussairaalaan. Kun asiakas sai valita itse taksinsa, niin kyydin lisäksi vanhus sai saattajan ja tulkin yhdessä ihmisessä. Nyt kilpailutuksen myötä vanhuksen erikoislääkärikäyntiä saattaa olla hoitamassa kolme eri henkilöä.

Kyytien kilpailutus on suuruuden ekonomian kannalta onnistunut. Mutta kilpailutus optimoi asian vain yhdessä suhteessa. Kelan tavoittelema ratkaisu toimii matemaattisesti hyvin, kauppamatkustajan ongelma ratkeaa kauniisti. Tosin tiheään asutuilla alueilla ei Kelan matkakorvauksilla ei ole potilaille merkitystä, koska ne jäävät omavastuun alapuolelle.

Koska koko Suomi on harvaanasuttua aluetta, niin ratkaisuja ei tulisi etsiä suuruuden ekonomian kautta. Pikemmin tulisi hakea synergiaetuja, joissa sama palveluiden tuottaja kykenisi mahdollisimman moneen asiaan yhtä aikaa. Tällaista suuntaa edustaa palveluiden siirtyminen R-kioskin hoidettaviksi. Ja pyörätuolin työntötaitoinen saamenkielinen taksikuski.

Ratkaisu tosin vaatii luottamusta ihmisiin ja paljon erilaisia paikallisia sovellutuksia. Niitä ei matematiikalla ja ylhäältä komentamalla hallita. Tarvitaan ihmisiä ja keskinäistä kommunikaatiota.




Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset