torstai 25. lokakuuta 2018

Konstmuseet i Norr


Tänään 1881 syntyi Malagassa, Espanjassa Pablo Picasso. Kuulu taiteilija oli esillä 1960-luvun alussa juuri avatussa Kiirunan kaupungintalossa. Artur von Schmalenseen suunnittelema talo on nyt hylätty Kiirunan kaivoksen syvennyttyä lähes parin kilometrin syvyyteen. Uusi kaupungintalo on tehty osin saman idean varaan, ja se avataan taidenäyttelyn myötä kaikelle kansalle vajaan kuukauden päästä.

Koko Kiirunan kaupungin keskustaa uhkaa pieni sortumavaara -- lähinnä uhan alla on kunnallistekniikka. Viimeksi käydyissä Ruotsin vaaleissa valtion omistaman kaivosyhtiö LKAB:n korvauskäytännöt nousivat yhdeksi vaaliteemaksi. Yhtiö on lupautunut maksamaan kirkon siirtämisen ja lunastamaan purettavia rakennuksia. Osa ehdokkaista piti LKAB:n lupauksia liian avokätisinä.

Kaupunki muuttaa ja uusi kaupungintalo on valmis. Uuden kaupungintalon taidetoimintaa varten on perustettu taidemuseo, Konstmuseet i Norr. Muuttoa seuratessa olen ajatellut, että uuden kaupungintalon avajaisiin olisi pyritty saamaan joku Picasson tapainen maailmantähti. Museo on kuitenkin lähestynyt asiaa toisin. Nyt esille tuodaan pohjoisten taiteilijoiden töitä.

Kiirunasta on viimeisten 50 vuoden aikana tullut erilailla tunnettu paikka. Kiiruna kiinnostaa itsessään.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset