perjantai 12. lokakuuta 2018
Niinistön huoli
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmaisi huolensa rahan lisääntymisestä maailmassa. Huoli on aiheellinen, mutta Niinistön ajatteleman talousjärjestelmän kannalta 20 vuotta myöhässä.
Ennen ajateltiin, että kaikki maailmassa oleva raha vastaa kaikkea maailman omaisuutta. Suomen pankki saattoi kiihdyttää inflaatiota seteleiden määrää lisäämällä, koska rahan määrän lisääntyminen pienensi niiden arvoa. Nykyisessä maailmassa on tilanne toinen. Bitteinä liikkuvan rahan ja omaisuuden välinen kytkös on kadonnut.
Uutta rahaa luodaan huomattavan paljon yksityisesti lainoja myöntämällä. Antaessaan lainan pankki luo rahan omaan taseeseensa. Kun laina on maksettu, luotu raha on kadonnut.
Pankkien antamien valtavien velkojen viimesijaisina takaajina ovat valtiot. Finanssimarkkinoiden takuuna on valtioiden obligaatioita ja muita velkakirjoja, ja korttitalojen sortuessa vastuu kaatuu lopulta valtioiden kannettavaksi. Valtioiden kyky ottaa velkaa määrittelee finanssimaailman kokoa. Se on markkinoilla käytössä päivittäin täyteen mittaansa.
Tuhannen euroa kuukaudessa saavan eläkeläisen on tingittävä hyvinvoinnistaan ja osallistuttava finanssijärjestelmän vakauteen etuuksien leikkausten ja heikennysten kautta. Valtiot pystyvät "tuottamaan" finanssijärjestelmän tarvitsemia velkakirjoja ainoastaan "valtiontalouden vakauttamisen" kautta. Kansalaisten on velkaannuttava yksityisesti ja julkisesti, jotta finanssipääoma voisi kasvaa.
Rahan määrää voisi ehkä hillitä verotuksella. Sitä on ehdotettu heti Bretton-Woods -järjestelmän sorruttua 1972. Vaihdettaessa rahaa valuutasta toiseen valtiot ottaisivat promillen tai pari itselleen. Sittemmin on ehdotettu osakekauppaveroja. Näitä Niinistö ei ole kannattanut aikaisemmalla poliittisella urallaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
2 kommenttia:
Sanan pari jos nöyrästi tuikkaisin ? Kolmannessa kappaleessa Uutta rahaa…luodaan joo, valmistetaan tai tehdään, louhitaan bitcoineja kilvan kunnes kattomäärä täyttyy. Bitcoinilla olisi siis yläraja.
Pankkirahan pankki tekee luotettavuudestaan, kuten Medici joskus. Ja kuinkas sitten kävikään, tai Fuggerille. No firman ovenpielikyltin näin Augsburgissa koettaessani tartuttaa, altistua kultivoituneisuusbakteerille. Sen verran purikin että immuniteetti.
Rokotus oli hyvästä, eilenkin sain selvää Q-teatterin älyllis-avantgardistiesta näytelmästä Mont Everest. Tosi mehevä hörppy typerästä lähimmäistylyttämis-normaalistamme. Ja Elitekin nurkalla.
Oppihan siitä Minna Haapkylän kohtalosta pakanakoulutettujemme uussuominormaalia.
Entäs se Medici. Kaikki män paitsi että niitä kai löytyisi liikepankki osakeyhtiöiden pohjalta kuten SYPistä ja KOPissakin. Nämähän Valtiopäivien demokratia sarastuksessa rakentuivat varakkaimpien kanssaihmistemme varaan, luottamukseemme heitä kohtaan, laatimiemme lakien alla ja poliisiemme.
Mikä sitten oli meidän, äänestäjä rahvaan, osa? Ottaa täydestä eli luottaa näiden antamaan setelitukkoon (SYPilläkin aluksi omia paperiseteleitä, nättejä, esillä Aleksanterinkadun pikkumuseossa, siinä missä oli välillä Hildenin ravintola.)
Äänioikeutta ja ay-liikettähän rahan ripittämien kysyi. Ne oli Ranskan vallankumouksen peruja kuten olivat muisto assignaattien tehosta voittaa ruhtinasarmeijat.
Luotonottaja lupaa maksaa takaisin mihin pankki uskoo. Luottamusta siis käytetään molemminpuolisesti eikä vain pankki "myönnä" ,vaan ottajakin "lupaa". Paneenpa vakuudenkin ja etsiipä takaajankin monasti. Elikkä keskinäisymmärryksestä käyttäjien kesken homma syntyy.
Tarkemmin sanottuna Pyhästä hengestä, siitä mikä on läsnä kahden tai kolmen -tai kansakunnan- kohdatessa. Eilen lavalla olivat osaajat, ammatti-ihmiset ja professionaalit omahyväköt ja sitten se sielukas nainen ruhjottavana kunnes mielensä vääristyi tekoälyn tykityksessä, tylytyksessä. Ei millään pahalla vaan oikeesti kasvatetusta. Ollaan vain.
Innovatiivinen juridiikka homman teki. Ne keksivät ettei lainoja tarvitse lyhentää panemalla lisää osastoja siihen pankkitavarataloon. Kerro Niinistölle. Näin saadaan lisää rahaa ja moninaisia eri sortteja. Yhden olisi kiva olla myös bankable eikä pelkästään pörssipiirikelpoista. Tällaista otetaan ulos puutarhurin palkkaan ja hienostokoulujen opettajaliksoihin. Tavallinen euroraha on pikkupikku siivu maksuvälineistössä.
Tätä todellisuutta eivät tiedemiehet koe asiakseen kyntää näkyville. Pikemminkin peittää propagandisteina. Siksi blogistikin bloggaantuu. Se keskuspankki on alusta jolla touhu tapahtuu ja mikä tulee apuun kun pelimiehet panikoituvat keskinäiskilvassaan. Viimeksi siis 2008.
Liikepankki perustettiin teollistumistamme varten. Kun tehtävä imposible oli täytetty, luottolaitoksemme, pyhä, jäi toimihenkilöidensä käsiin. Nämä keksivät uudistaa sen ostamaan edellisen vaiheen, KOPin+duunarit, synnyttämän kansallisvarallisuuden itselleen ja klooneilleen. Teollistamisen luomien varallisuuksien kuten tehtaiden rautateiden sairaaloiden, ostamiseksi itselleen ja uudeksi yläluokaksi, on neolibertalismi tehty. Meidän silmiemme alla.
Asia on jo pitkällä. Näkee nyt sitten minlälainen kanto Trump ja Putin olisivat, ja kääntävätkö päät taas korkeampaa kohti.
Jännästi roskaväki Paljosto tuntee kintereissään asiat vaikka Parhaimmisto Hesareissaan ja tiedekunnissaan kuinka muuta julistaa valehtelehtii. Äänioikeus olisi pitänyt peruuttaa ajoissa, mutta ei. Ja siksi Toivo elää.Jukka Sjöstedt
Bitcoin on ollu maailmaa muuttava systeemi. Ensimmäistä kertaa on raha, joka ei viimekädessä perustu valtion väkivaltakoneistoon.
Kovasti mediassa se leimataan hämärähommien valuutaksi.
Lähetä kommentti