maanantai 22. lokakuuta 2018

Uusi tohtori


Yle on esittänyt nyt kolme jaksoa kolmannentoista Tohtorin seikkailuja. BBC:n Doctor Whota on tähän mennessä esittänyt 12 miesnäyttelijää, nyt on vuorossa ensimmäinen nainen, Jodie Whittaker.

Whittaker tuntuu kolmen jakson perusteella istuvan hyvin rooliin. Vaikka tohtorin ulkomuoto regeneraatioissa muuttuu, niin tietyt luonteenpiirteet säilyvät samoina. Kolmastoista tohtori tuntuu olen muutamaan edeltäjäänsä lennokkaampi ja vauhdikkaampi. Tyyli toimia on tuttu ja turvallinen.

Kolmannessa jaksossa tohtori kumppaneineen on 1950-luvun Alabamassa. Tardis ei halunnut viedä joukkoa takaisin Sheffieldiin, vaan Montgomeryn kaupungissa oli hoidettavana tärkeämpiä hommia. Joku tulevaisuudesta halusi estää Rosa Parksin istumisen väärällä penkillä linja-autossa.

Tällä kertaa tehtävä ei ollut muuttaa historiaa, vaan pitää se entisenlaisena. Nykyajan näkökulmasta 1950-luvun Yhdysvaltain etelävaltiot olivat melko vastenmielistä seutua. Asenteet ovat muuttuneet, mutta paljon on vielä tekemättä.

Täällä Suomessakin on keskusteltu missä kulkee ihmisoikeusuudistusten rajat. Mitä ihmisten tulisi sietää ja mitä ei. Tuskin kuitenkaan koskaan ihmisoikeudet ovat niin hyvällä tolalla, ettei uudistustarpeita olisi olemassa.



* Doctor Who. Areena

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset