Lucky Luke jatkaa uusia seikkailujaan. Nyt Lehtipisteissä on Kid Luckyn, nuoren Lucky Luken, seikkailuja otsikolla Seuraa nuolta (Egmont 2018). Achdé on sisäistänyt Morrisin kädenjäljen niin hyvin, että ihan aiheellisesti nimiösivulle on lisätty työn tehdyn ”Morrisia mukaillen”.
Seuraa nuolta sisältää lyhyitä tarinoita, joiden mitta vaihtelee yhden rivin stripistä kuuden sivun johdantoon. Pääosa sarjakuvista on sivun mittaisia. Humorististen juttujen alle Achdé on lisännyt lyhyitä tietoiskuja villin lännen maailmasta.
Esimerkiksi ”tiesitkö tämän? Kaikkein pisimmän vankilatuomion on saanut valtion palkkalistoilla ollut postinkantaja Gabriel March Granados, joka tuomittiin 384912 vuodeksi vankilaan, koska hän jätti toimittamatta 42768 kirjettä. Luojan kiitos hänen ei tarvinnut viettää kiven sisässä tuomiostaan kuin 14 vuotta.”
Lapsena on hieman hankala ymmärtää, että keskeiset villiä länttä kuvaavat sarjakuvat eivät olleet amerikkalaisia. Lucky Luke oli ranskalais-belgialainen ja Pecos Bill italialainen. Sittemmin villin lännen universaali luonne on hahmottunut paremmin.
Yhdessä kokoelman sarjakuvassa käsittelee tätä ongelmaa. Ranskalaisia cowboyta on ollut olemassa, erityisesti Etelä-Ranskassa Camarguessa Rhonen suistossa (nykyisin riisinviljelyalue!), Etelä-Amerikan Guayanassa ja Tyynen valtameren Uudessa-Kaledoniassa. Mutta heillä ei ollut hevosia, lassoja, Colteja tai kiväärejä. Kuten Kid Luke koulukavereineen toteaa tuollainen cowboy ei ole uskottava, ei edes Ranskassa.
Ei siis ihme, että Morris 1940-luvulla sijoitti sankarinsa Yhdysvaltoihin. Viihdeteollisuus jo varhain oli tehnyt villistä lännestä myyttisen, hatarasti todellisuuteen perustuvan paikan. Sinne sopi kaikkien mennä pohtimaan vapauden ja velvollisuuden suhteita.
* Suomentaja Mirka Ulannon pohdintoja albumin kääntämisestä
* Albumin esittely kustantajan blogissa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti