lauantai 3. marraskuuta 2018

Haavion BjarmiaSKS on julkaissut uusintapainoksen Martti Haavion Bjarmien vallan kukoistus ja tuho -teoksesta. Alkujaan 1965 WSOY:n kustantama kirja on ollut hankalasti saatavissa, ja antikvariaateissa hinnat ovat olleet uusintapainosta kalliimpia. Kiinnostusta kirjaan on pitänyt yllä sen aihe, meidän salaperäinen suomalais-ugrilainen naapurikansa, joka on kadonnut historian hämäriin.

Haavio on koonnut kirjaansa saagoista ja muista legendoista tiedonmurusia bjarmeista (tai permiläisistä). Myyttinen maine rikkaasta kauppakansasta syntyi vuosina 800-1200. Sittemmin Novgorodin nousu mahdiksi pyyhki kansan tietymättömiin, mutta syynä taisivat olla viikinkien ja mongolien tihutyöt.

Bjarmeista ei siis tiedetä paljoakaan. Se jättää mielikuvitukselle hyvin tilaa temmeltää. Uusintapainoksessa on Juha Hurmeen esipuhe, jossa kuvataan mainiosti kirjan merkitystä. Haavion kokoama "todistusaineisto ei vanhene ikinä". Näiden johtolankojen avulla voi pohtia Bjarmian salaisuutta.

Bjarmia on mysteeri. Kuten Hurme kirjoittaa, "on ihana, ettei kaikkea tiedetä". Tästä kirjasta riittää pohdittavaa moneen eri suuntaan. Eikä tarvitse olla samaa mieltä kuin Haavio.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset