Väkilukuarvio heitti miljardilla. Meitä oli vuonna 2000 6,1 miljardia henkeä. Energian kulutuksen muutos heitti paljon enemmän.
Arvioiden mukaan maailman ihmiset kuluttivat energiaa vuonna 1950 4,34 eksajoulea. Luvun laski Buckminster Fuller, joka tarvitsi kokonaiskulutusta energiaorja-pohdintojensa tueksi. Fullerin laskelmien mukaan 121 litraa bensiiniä vastasi yhden ihmisorjan vuoden työpanosta, jos polttomoottorin ja ihmisen hyötysuhde olisi sama. Fullerin laskelmat perustuivat sotilaiden energiankulutukseen.
Fossiiliset polttoaineet tekevät puolestamme huomattavasti työtä. Siihen perustui myös Guyolin huoli, kivihiili-, öljy- ja maakaasuvarannot vaarantuvat, jos kulutus jatkuu entisellään. Guyolin ratkaisu oli atomivoima.
Arvio energiantarpeen kahdeksankertaistumisesta oli hyvin varovainen. Vuonna 2000 maailma kulutti noin 400 eksajoulea. Kulutus on siis yli 90-kertaistunut. Jos ison auton kaksi tankillista bensaa vastaa vuoden ihmistyöpanosta, niin nykyinen meno ilman fossiilisia ja atomivoimaa näyttää hyvin epätoivoiselta.
Mutta 1950-luvulla atomien voimaan uskottiin laajasti. Koff mainosti samoihin aikoihin uutta atomiolutta. Kippis sille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti