tiistai 15. tammikuuta 2008

Kulttuurien kohtaaminen


Kun Tähtiportti -sarjassa Yhdysvaltain armeija kartoittaa maailmaa ja taistelee universumin pahiksia vastaan, TP-1 ryhmään kuuluu antropologi, jonka tarkoituksena on auttaa toisten kulttuurien ymmärtämisessä ja kohtaamisessa. Filosofian tohtori, antropologi Daniel Jacksonia armeijan on kiittäminen siitä, että he ylipäätään ymmärsivät mikä tähtiportti on ja mitä sen takaa avautuu.

Saatuaan kutsun SGC:hen Jackson ratkaisee tähtiporttia peittäneen suojuskiven hieroglyfikirjoituksen ja saa kahdessa viikossa enemmän aikaan kuin sotatieteen aseasiantuntijat kahdessa vuodessa. Tuntemattomat merkit eivät olleetkaan kirjoitusta, vaan tähtikuvioita symboloivia navigointimerkkejä.

TP-1:n jäsenenä Jacksonin tehtävä on helpottaa kulttuurien välistä vuoropuhelua, ja yllättävän hyvin hän tässä onnistuukin vaikka TP-1 saapuukin joka paikkaan aseet tanassa.

Televisio on todellisuuden heijastin, tässäkin tapauksessa.

STT Reutersin juttuun perustuen kertoi, miten Yhdysvaltain armeija on ottanut palkkalistoilleen antropologeja auttamaan kulttuurien kohtaamisessa Irakissa. Aseasiantuntijathan ovat jo muutamia vuosia yrittäneet saada maata rauhoittumaan siinä onnistumatta.

Yksi mukaan pyydetyistä on professori, antropologi David Matsuda. Jutun mukaan everstiluutnatti Jack O'Ne.., anteeksi David Oclander kiittelee kulttuuriasiantuntijan läsnäoloa. Ilman Matsudan taitoja sotilailta olisi jäänyt ymmärtämättä, että he partioivat ubaidi -heimon asuinalueella. Amerikkalaissotilaat ovat kiitollisia Matsudan asiantuntemuksesta.

"Tämä on suuri voimavara", sanoo kersantti Dustin Brueggemann, psykologisten operaatioiden spesialisti. "Matsudan kanssa partioineet kaverit ihailevat hänen terävyyttään. Jopa alimman tason sotilaat näkevät hänen avullaan kokonaiskuvan", Brueggemann ylistää. "Jos olisin vuosi sitten tiennyt sen, mitä nyt hänen ansiostaan tiedän, olisin voinut tehdä asioita eri tavalla."

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset