perjantai 18. tammikuuta 2008

Elämän tarkoitus


Ministereillämme on kiusallinen ongelma. He tietävät StoraEnson tehtaiden lakkauttamisesta asioita, mutta eivät voi niitä julkisuuteen kertoa. Superministeri kertoi allekirjoittaneensa sellaisia papereita, joissa on sitoutunut olemaan hiljaa. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri taas kertoi, että seuraavat viikot tullaan joka päivä puhumaan tästä ja juuri tästä samasta. Pääministeri on tapaamassa Windowsin ja Googlen perustajajohtajia, liittyneekö se tähän jotenkin?

Poliitikkojen ongelma ei liene sama kuin Wittgensteinin, jonka lauseen 7.1 yllä M. A. Numminen kauniisti musiikillisesti esittää.

Joka tapauksessa kun tehtaita ollaan nopeutetulla aikataululla lakkauttamassa, niin se kertonee -- niin mistä?

Koska tehtaista on tullut elämää suurempi kysymys, niin lienee paikallaan käsitellä elämäntarkoitusta. Sehän on, kuten kaikki Linnunradan käsikirjaan liftareille tutustuneet tietävät, 42. Joskus on sanottu, että numero tulisi binääriluvuista ja sen sormimerkein kuvaamisesta.

Tiettävästi Douglas Adams on kuitenkin kiistänyt tämän tulkinnan. "Se on vain hatusta tempaistu luku".

Juutalaiskristillisen perinteen kautta voimme tarkastella millaisesta hatusta. Vanhan testamentin muinaisten tulkitsijoiden mukaan 42 on rangaistuksen luku. Profeetta Elisan erheestä rangaistiin 42 pojan kuolemalla. Eliaan aikana kansa kärsi kolmen ja puolen vuoden eli 42 kuukauden kuivuudesta.

Johanneksen ilmestyksessä paha tapahtui usein 1260 päivän tai 42 kuukauden ajan. Siitä mistä olisi pitänyt kaikkien häveliäisyyssääntöjen mukaan olla vaiti, peto puhui suurella suulla herjaten neljänkymmenen kahden kuukauden ajan.

Mutta ei 42 ole pelkästään rangaistusta. Kolme ja puoli on puolimatka kohti seitsemää, kiirastuli matkalla kohti taivasta, täydellistä. 42 on puoliväli kohti päämäärää. 42 on elämän tarkoitus, perisynnin pois pesu matkalla kohti täyttymystä.

Linnunradan käsikirjassa 42 oli välietappi, vastaus, johonka ei kysymystä tunnettu. Tehtaiden lakkauttaminen on vastaus, mutta mihin kysymykseen?

Toivottavasti kysymyksen etsiminen työllistää 1260 suomalaista Kemijärvellä ja Summassa seuraavien 42 kuukauden ajaksi.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset