tiistai 22. tammikuuta 2008

Kielitieteen kysymyksiä


Eilen kävin Kemissä. Ei näyttäyneet sielläkään kelit kovin otollisilta lumilinnojen rakentamisen kannalta. Uusitussa Ankkurissa oli tarjolla mainiota poronkäristystä ja Kemin kaupungin kierrätyskeskuksesta tein löydön: kokoomaniteen J. Stalinin kirjoituksia. Tekijältä ei olekaan aikaisemmin ollut nimekkeitä hyllyssäni.

Niteet on painettu Petroskoissa ja Sortavalassa 1950-luvun alussa. Tämä teos ei ole seisonut hyllyn täytteenä, vaan sitä on luettu ja tärkeimmät kohdat on asianmukaisesti punakynällä alleviivattu.

Hankintaan innoitti kokoomaan kuuluvat kielitieteelliset kirjoitukset. Olen ymmärtänyt, että noita Stalinin kirjoituksia on viime vuosikymmeninäkin ahkerasti luettu. Samoin kuin on Marxin ja Leninin kohdalla, nykytutkimuksista on turha etsiä asianmukaisia lähdeviitteitä näihin teoksiin.

Kiintoisana yksityiskohtana mainittakoon, että osan teksteistä Stalin on kirjoittanut gruusiaksi (vai olisiko se nykyisin georgiaksi, yrjöksi?).

Toveri Stalinin käsityksen mukaan kieli on perusluonteeltaan samanlainen kuin kone. Se on syntynyt niin pitkien aikojen kuluessa, ettei minkään aikakauden päällysrakenteet ole saattaneet lyödä siihen leimaansa. Kielellä ei ole luokkaluonnetta. Kielellä ei ole ideologiaa, kielenkäyttäjällä on.

***

Silläkin uhalla, että jään itse ilman lippua, mainostettakoon tulevaa soitannollista iltaa:

Neljännesvuosisataisen Oulun yliopiston Humanistisen killan kunniaksi

M.A. Numminen & Pedro Hietanen
perjantaina 25.1. 45Specialissa

Lämmittelee Atlantiksen arvoitus, aloittaa noin klo 21.30

Lippuja vain ovelta,
tule siis ajoissa!

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset