sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Vaitelias Elias


Finlandia Junior -ehdokkaanakin ollut Essi Kummun ja Marika Maijalan Puhelias Elias (Tammi 2012) ei ole aikuiselle niitä nopeimmin luettavia lastenkirjoja. Pääosassa on ekaluokkalainen Elias, jonka vanhemmat ovat eronneet. Paras kaveri Priit on jäänyt puun latvaan Pärnuun, kauas meren taakse.

Eliaan pitäisi osata kävellä takaisin koulusta kotiin. Reitti on isin ja pikkusisko Inkerin kanssa kuljettu moneen kertaan. Mutta toimitettavana on tärkeämpiäkin asioita. Olisi saatava puhua Priitille, tutulle kuuntelijalle.

Kummu ei tosiaankaan kirjoita tarinaa vanhemmille, vaan alakouluikäiselle lapselle. Aikuisten maailman tärkeät kiintopisteet ovat sivulauseissa tai jäävät arvailujen varaan. Pojan huolet määrittävät tarinaa. On aivan luonnollista mennä satamaan puhumaan meren takana olevalle kaverille, koska tutusti ja turvallisesti vanhempien kanssa on opittu kesämökillä, että ääni kantaa hyvin veden yli.

Marika Maijalan puuväreillä tehty kuvitus tavoittelee myös samanlaista lapsilähtöistä ilmaisua. Parhaiten Maijala onnistuu mielikuvitelluissa kohdissa.

Tarinalla on onnellinen loppu. Kun Priit ja Elias tapaavat, he istuvat ajan pois. Sitten Elias on taas puhelias.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset