lauantai 12. tammikuuta 2013

Pyllygate


Ilta-Sanomien mukaan Norjassa riehuu pyllygate. Norjalaiset lehdet tosin Aftonbladetia myöten uutisoivat huomattavasti maltillisemmin kertoen, että Therese Johaugin ja Team Skigon käyttämä hiihtopuku on herättänyt keskustelua. Yllä olevassa kuvassa puku on suunnittelijansa Hilde Hoffin yllä. Team Skigon hiihtäjät ovat käyttäneet pukua marraskuusta saakka. Norjassa asu tuli suurempaan julkisuuteen Johaugin Tour de Ski -menestyksen myötä.

Norjassa siis puhuttiin siitä onko maan lippu sopiva näin suurena sopiva urheiluasuun. Keskustelussa päädyttiin siihen, että eri sukupolvilla on erilaisia käsityksiä.

Ilta-Sanomien pyllygate-uutinen tuntui herättävän lähinnä ärtymystä kommentoisissa. Tätä kirjoitettaessa kaksi kolmasosaa noin sadastaviidestäkymmenestä kommentista käsitteli sitä, miksi uutisessa ei ole kuvaa Johaugin hiihtoasusta ja erityisesti sen takapuolesta. Ilta-Sanomat lisäsivät uutiseen huomautuksen:

Toim. huom: kuvaa Johaugin asusteen takaosasta ei ole juuri nyt saatavilla.

Norjassa lehtikuvaajat ovat joutuivat joku aika sitten tarkistamaan käytäntöjään. Eräs lehti julkaisi kuvia naismaajoukkueen hiihtäjistä vaihtamassa vaatteitaan. Hiihtäjillä on ollut pitkään tapa kisan jälkeen vaihtaa vaatteita julkisesti, mutta aikaisemmin tapahtumaa ei ole kuvattu. Norjassa ei esimerkiksi uimarannoilla ole pukukoppeja. Yleiset sovinnaisuustavat edellyttävät, että asunvaihdon aikaan katsotaan toisaalle. Lehtikuvaaja rikkoi tätä tapaa, ja siksi urheilijoista julkaistujen otosten kuvakulmat ja rajaukset ovat olleet erityisen tarkkaan valittuja.

Johaugin hiihtopuku ei ole ensimmäinen tapaus, jonka Ilta-Sanomat on pyllygatena uutisoinut. Joulukuun alkupuolella Ilta-Sanomien mielestä Yleisradio aiheutti pyllygaten esittämällä noin tunti ennen Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivänvastaanottoa Sanakirja-ohjelman jakson, jossa Mikko Rimminen käsitteli pylly-sanaa.

- Pylly. Pylly. Joo, se tuntuu hyvältä suussa.

Näin kertoi Ilta-Sanomat kirjailija Rimmisen sanoneen vain noin tunti ennen Sauli Niinistön ensimmäisiä linnanjuhlia.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset