tiistai 22. tammikuuta 2013

Kerjäläisten merkkikieli


Eräässä Sherlock Holmes tarinassa salapoliisimme ällistyttää tohtori Watsonin ja paikalliset poliisit käyttämällä hyväkseen kerjäläisten portinpieliin jättämiä merkkejä. Holmes osasi merkkejä tulkita, muilta tarinan setvijöiltä ne olivat jääneet tyystin huomaamatta. Vasta loppuselvittelyissä lukijakin sai tietää, että kerjäläisillä oli oma merkkikielensä, joka viestitti talon asukkaiden anteliaisuudesta ja sen laadusta.

"Paljon puhutaan kansainvälisestä kielestä ja paljon puuhataan sen aikaansaamiseksi", kertoi Suomen kuvalehti (Hämeen sanomain liite) tammikuussa 1912. "Yksi ihmisluokka on kuitenkin jo tämän arvoituksen ratkaissut ja todella muodostanut itselleen kansainvälisen kielen", lehti jatkoi.

Kielen levinnäisyydestä tai sen käytöstä Suomessa jutussa ei ole mitään kerrottu. Mutta kahdeksantoista kielen merkkiä ja niiden selitykset kerrottiin.1. Asukkaat epäystävällisiä.2. Vaarallista; rikos vast'ikään tapahtunut.3. Varottava vankeutta.4. Hyödytöntä, älkää kysykökään.5. Ruokavaroja annetaan.6. Asukkaita voi pelottaa.7. Poliisivirkamiehen asunto.8. Voi harjoittaa väkivaltaa.9. Yösija annetaan.10. Varokaa koiraa.11. Isäntä on raju mies.12. Rahaa annetaan.13. Varokaa; ihmiset kiukkuisia ja koirat vihaisia.14. Rouva yksin palvelustytön kanssa.15. Asuu lempeitä naisia, herättäkää sääliä.16. Sairaille annetaan.17. Ei tarvitse arkailla olemasta tunkeileva.18. Puhuttava uskonnosta.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset