maanantai 21. tammikuuta 2013
Anekdootteja ja muistelmia Fidel Castrosta
Zoé Valdés
Fidelfiktio
suom. Samuli Arkko
Ivan Rotta & Co 2012
Nykyisin Pariisissa maanpakolaisena elävä Zoé Valdés syntyi Kuuban vallankumousvuonna 1959. Valdésin isä kuoli vallankumouksen jälkimainingeissa. Saman kohtalon koki moni muukin vanhan vallan palveluksessa ollut poliisi. Fidelfiktio (alkuteos La ficción Fidel 2008) on Valdésin kolmas suomennettu teos, aikaisemmat ovat romaanit Nainen ja dollari (WSOY 2000) ja Arkipäivän mitättömyys (WSOY 1997).
Fidelfiktio on hämmentävä teos. Ulkoasu ja sisäsivujen taitto kertovat kyseessä olevan tietokirjan, mutta teksti tarkemmin luettuna (ja jo teoksen nimikin) ei tue tätä. Takakannessa valistetaan kirjan olevan "poikkeuksellinen yhdistelmä muistelmia, kirjeitä, tutkimuksia, salaisia haastatteluja, viiltävää analyysiä ja peittelemätöntä inhoa".
Zoé Valdés inhoaa ja vihaa Fidel Castroa. Kaikki Kuubassa on mennyt heikompaan suuntaan sen jälkeen kun Castro tuli valtaan. Valdés esittelee kaiken Kuubassa vuoden 1959 jälkeen tapahtuneen negatiivisessa valossa. "Nyky-Kuuba on yksi suuri toteuttamiskelvottomien illuusioiden karuselli."
Valdésin motiivit tällaisen kirjan kirjoittamiseen ymmärtää. Hän haluaa Castron ja kommunistisen puolueen pois vallasta. Länsimaat ovat olleet hänen mielestään toimettomia Kuuban suhteen, ja monet johtajat, filosofit, kirjailijat, toimittajat jne. ovat jopa ihailleet Fideliä.
Jos Valdésin tarkoitus on ollut kääntää Fideliä ihannoivien tai sympatiseeraavien päät omalle kannalleen, hän epäonnistuu. Valdés kirjoittaa sujuvasti ja vetävästi (ja suomentaja Arkko on pysynyt perässä hyvin), mutta ylenmääräinen tarkoituksellisen pahuuden vakuuttelu kääntyy itseään vastaan. Fidel Castro ei ole puhtoinen poika, mutta Valdés ei anna todisteiden puhua itsensä puolesta. Machadon ja Batistan aikojen ongelmia silotellaan, Castrojen liioitellaan.
Epilogissa Valdés tekee Fidel Castron erosta maan johdosta oivan havainnon. Ennen sitä teoksessa on Castron erokirje helmikuulta 2008 kokonaisuudessaan. Castro erosi ilman eroamista. Valta ei siirtynyt Raul Castrolle jakamattomana.
Jos inhoat Fidel Castroa tai kommunismia sydänjuuriasi myöten, ja kaipaat lisää vettä myllyysi, niin Fidelfiktio on teos juuri sinulle.
* Fidelfiktio kustantajan sivuilla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti