maanantai 7. tammikuuta 2013

Poen Soikea muotokuva


Jo nuorukaisena kauhusarjakuvista ja -elokuvista opin, että Edgar Allan Poe on alansa mestari. Shokin  sarjakuvat tapasivat olla jollakin tapaa kaavamaisia, mutta Poen jutuissa oli jotakin karmivampaa, selittämättömämpää. Tuoreimmissa Shokki-kokoelmissa on luonnollisesti mukana Poen tarinoiden pohjalta tehtyjä sarjakuvia.

Poesta aloitin kirjoittamaan, kun Jatkokertomuksia -blogin ensi viikon tarinoita tallensin ajastuksella julkaistavaksi. Yksi ensi viikolle aiottu lipsahti julkiseksi heti. Se oli Edgar Allan Poen novelli Soikea muotokuva (The Oval Portrait, 1842).

Kuume- ja huumehoureissa kammottavassa radcliffemaisessa rakennuksessa mies alkaa tuijottaa taulua, ja sen pelottava tarina tulee kerrotuksi.

Vaikka tarina yksi Poen lyhyempiä, vajaat kaksi liuskaa, onnistui Rogelio A. González ohjaamaan sen pohjalta 81 minuuttisen b-kauhuleffan vuonna 1972 (kuva yllä). Internet Movie Databasen käyttäjät eivät ole arvostaneet filmiä. 3,2 pistettä kymmenestä mahdollisesta. Elokuva tunnetaan paremmin nimellä One Minute Before Death.

Viime vuoden Shokki Juhla-albumissa on tarina nimeltään Soikea muotokuva. Sen käsikirjoittajaksi on ilmoitettu Rich Margopoulos ja piirtäjäksi Rich Corben. Tarinan idea on kyllä Poelta, ja tästä saman nimisestä novellista.


* Edgar Allan Poe. Soikea muotokuva. Helsingin Kaiku 9-10/1911.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset