torstai 13. syyskuuta 2007

Elämä verkossa


Yksi netin alkuaikojen suuruuksia oli Jennifer Ringley, joka ylläpiti 1996-2003 JenniCam.org -sivustoa. Alaotsakkeen ’elämä, verkossa’ mukaisesti kyseessä oli vasta käyttöönotettujen nettikameroiden hyväksikäyttö nuoren naisen elämän kuvaamiseksi suorana netissä. Kyseessä oli, ainakin aluksi, Ringleyn sosiologinen koe siitä miten ihmiset suhtautuvat tuntemattoman ihmisen elämän avoimeen esittämiseen.

Kaikki sai alkunsa, kun 20-vuotias yliopisto-opiskelija Jennifer Ringley (s. 1976) asensi nettikamerat kotiinsa ja alkoi välittää minuutin välein päivittyvää kuvaa elämästään netin kautta. Opinnäytteen aiheeksi aiottu koe oli JenniCam.org -sivustolla. Org-osoitteen Ringley valitsi kuvaamaan elämän esittämisen sosiologista luonnetta.

Koska Ringley antoi kameroiden kuvata elämäänsä juuri sellaisena kuin se tapahtui ympäri vuorokauden kaikkina viikon päivinä, siis hänet saattoi nähdä myös alastomana, masturboimassa tai seksiaktissa, tieto sivustosta kiire nopeasti. Pian Ringleyn elämää seurasi moni ympäri maailman, vaikka pääasiassa kunnon nörtin tavoin hän istui tietokonepäätteensä ääressä. Suomalaisetkin tietokonelehdet kertoivat sivuista jo vuoden 1996 aikana.

Laitteistojen ja netin kehityksen myötä sivusto kehittyi ja siitä tuli Ringleylle työ: JenniCam jakaantui julkiseen ja vain maksaville jäsenille tarkoitettuihin osastoihin. Periaatteessa molempien osien sisältö oli sama, mutta maksua vastaan sai useammin päivitetyn kuvan ja laajemmat arkistot selailtavikseen. Sivuille tuli videokuvaa ja Ringley järjesti myös erityisiä ohjelmanumeroita.

Aiheesta suunniteltu opinnäyte taisi jäädä tekemättä kameran suosion myötä.

Vuonna 2000 Ringley määritteli sivustonsa ”ikkunaksi eläintarhaan, jossa on ihmisiä”. Sivuston konseptina oli, että hän ei ole ekshibitionisti, vaan hänelle ei ole merkitystä sillä katseleeko joku vai ei. Sivujen avulla saattoi seurata hänen elämäänsä, hän ei ottaisi toiveita suuntaan tai toiseen huomioon.

Ringley sai nopeasti jäljittelijöitä ja pornoteollisuus hyödynsi ideaa omiin tarkoituksiinsa. Tosin monikaan muu ei toiminut 24/7 periaatteella ja puhtaasti kaupallisista periaatteista lähteneet sivut järjestivät tilaajilleen ohjelmaa. Alkuperäinen ’pelkkää elämää’ idea unohtui muilta.

Televisioon ideaa sovelsi hollantilainen John de Mol. Ensimmäinen hänen kehittämänsä Big Brother -ohjelma esitettiin Alankomaissa syksyllä 1999.

JenniCam toimi alkuperäisellä ideallaan aina vuoden 2003 loppuun saakka. Syyskuun 11. päivän tapahtumat 2001 merkitsivät suurta muutosta myös JenniCamille, josta oli tullut rekisteröity tavaramerkki ja tuote. Toisen elämän seuraaminen netin kautta sai terroristijahdin ja -pelon kautta uusia merkityksiä, tekivät arkielämän seuraajan, ’tirkistelijän’ roolista vähemmän kiinnostavan.

Kiinnostavammaksi tuli tarkkailluksi tulleen rooli. Siitä kaikki julkisuus puhui, siitä käytännön toimet todistivat. Big Brother tv-formaatti pystyi muuttumaan, mutta kolmijäseninen (Ringley, hänen poikaystävänsä ja kissansa) JenniCam ei.

Nykyisin Ringley työskentelee Kaliforniassa netin kehittäjänä.

Kuva (c) Jennifer Ringley, JenniCamin ensimmäinen kuva 3.4.1996.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset