perjantai 19. syyskuuta 2008

Antropologien julkikuva


Oletteko koskaan miettineet miksi useammissa televisiosarjoissa tätä nykyä (rikos)patologin hommia hoitaa kulttuuriantropologi? Ette varmaankaan, mutta joskus humanististen tieteiden julkikuvaa pohtiessa olen niin tehnyt.

Syy on Ötzi.

Tänään 1991 löydettiin Itävallan ja Italian rajalta jäätiköstä muumioitunut 160 senttinen mies, joka osoittautui tarkemmissa tutkimuksissa hyvin, hyvin vanhaksi äijäksi. Tuollaiseksi kolmevitoseksi tatuoiduksi menomieheksi.

Joskus 3300 eKr. Ötzin matka päättyi vasemman keuhkon puhkaisseeseen nuoleen. Sitä ennen hän oli tapellut ainakin neljää häiskää vastaan.

Veitsellään ihan viime hetkillä Ötzi oli pistänyt jotakuta, mutta sulanut jäätikkö ei kerro miten tuolle pistetylle on käynyt.

Löydetyn jäämiehen saama maailmanlaajuinen julkisuus on kertonut kaikille, millaisia asioita arkeologien ja antropologien tutkimuksissa selviää. Ötzin kaksi viimeistä ateriaa oli gemssiä ja saksanhirveä, molemmilla aterioilla hän oli syönyt myös leipää, juureksia ja hedelmiä.

Siis äijät söivät juureksensa ja hedelmänsä kiltisti jo 3300 eKr. Turha tulla puhumaan salaatinpuputtajista ja muista nykyajan vouhotuksista.

Tarkassa ja huolellisessa tutkimuksessa ensin osoitettiin paikannustutkimuksin, että Ötzi löydettiin pari metriä Italian puolelta. Tämä ei tv-käsikirjoittajia ole innostanut, samaahan jo muinaiset egyptiläiset joka kevät tekivät.

Kun arkeologit ovat jo Indiana Jonesiin hahmoutuneet, niin -- huolimatta Stargaten Daniel Jacksonista -- poliisit alkoivat pestata tv-sarjoissa kulttuuriantropologeja johtolankojen selvittäjiksi.

Siitepöly, hyönteiset, lyöntien ja iskujen mallinnukset. Kaikki Ötzin tutkimuksista.


(Kuva Bolzanon arkeologisen museon sivuilta, jossa Ötzi nykyisin on)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset