sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Kutitushyökkäys - kuvia Valvegalleriassa[Valokuvatorstain 103. haaste: Painavinta mitä tiedän on salaisuus / joka jäi kertomatta --- Lattiallahan Jan von Holleben kuvassa lapset leikkivät, eivätkä avaruudessa. Mutta sen näkee vasta läheltä, ainakin likinäköinen]


Kulttuuritalo Valveen galleriassa on meneillään Backlight 08 – Tickle Attack kansainvälinen valokuvanäyttely, joka on osa samannimistä valokuvatapahtumaa. Valvegalleriassa on esillä itävaltalaisen Kurt Hörbstin, saksalaisten Ivo Mayrin ja Jan von Hollebenin, britti Anne Guestin ja japanilais-saksalaisen työparin Mai Yamashita ja Naoto Kobayashi töitä. Suurin osa on valokuvia, muutama videokin on näytillä. Yamashitan ja Kobayashin videotyössä juostaan nurmikolla kahdeksikkoa niin kauan, että syntyy polku.

Valokuvien yhteisenä teemana on painovoima. Ihmisiä ja heidän ympäristöään tarkastellaan siten, että painovoima vetääkin johonkin toiseen suuntaan kuin normaalisti olemme tottuneet.

Kurt Hörbst on ikäänkuin skannannut ihmisiä. Hän on nostanut pystyyn selällään makaavien ihmisten kuvia. Ero seisovaan ei ole suuri, mutta silti äärimmäisen hyvin erottuva.

Ivo Mayrin kuvissa ihmiset on manipuloitu seinille. Hämähäkkimies on ilmeisesti ollut ajatuksen innoittaja, supersankari on ainakin yhdessä kuvassa mukana.

Jan von Hollebenin töissä ollaan tasamaalla, mutta ikäänkuin ylös kurkoittaen. Tapa kuvata näin valeperspektiivistä ylhäältäpäin on vanha kikka, mutta von Holleben on löytänyt tuoreen otteen. Kuvien lapset on lavastettu muun muassa avaruuteen (kuva yllä) ja King Kong -elokuvan loppukohtaukseen.

Painovoima erisuuntaisuus saa jo kaukaa terästämään katseen, että jotakin tuossa on vialla. Lähempää katsottuna salaisuus paljastuu ja hämmennys muuttuu nauruksi. Näyttely on nimensä mukaisesti kutitushyökkäys, josta poistuu iloisin mielin hymy huulilla.


* Backlight 08 – Tickle Attack näyttely Valvegalleriassa 2.11.2008 saakka (Oulu, Hallituskatu 6)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hauska idea kuvassa, heti ei huomaa että lapsilla on päässä mopokypärät, ja jalassa tavalliset kalsarit. Painavuus ja varjotkin on saatu häivytettyä mustan pohjan ansiosta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset