maanantai 22. syyskuuta 2008

Iskee kuin divarillinen vanhoja korkkareita


Kiroguru Jari Tammelta on alkuvuodesta ilmestynyt uusi teos, Haisee kuin eilinen silli (Pikku-idis). Aikaisemmin solvaus- ja kirosanoja laajasti kerännyt ja julkaissut Tammi on nyt vertailujen äärellä. Useinhan vertailuilla ei niinkään mairitella kohdetta, vaan pyritään solvaamaan tai halventamaan. Hurmaa kuin ylioppilas Yrjö.

Vertailun tunnistaa kuin-sanasta. Jos joskus etsitään kirjaa, jossa on eniten kuin-sanoja, niin veikkaisin tätä voittajaksi. Varovaisen arvion mukaan niitä Tammen teoksesta löytyy kuin kusta koirapuistosta, reippaat 50000 kappaletta.

Tammen tarkoituksena oli kerätä tämän päivän käyttöön sopivat vertailut, joita lukija voisi käyttää kuin uraohjus kyynärpäitään. Mukana on murre-erikoisuuksia Matti Kuusen ja Leea Virtasen aiemmin keräämistä aineistoista, mutta pääpaino on annettu 2000-luvun aineistolle. Tässä työssä googlaus on ollut pääkeräysmetodi. Luettelosta onkin tullut pitkä kuin Nykäsen lööppilistasta.

Kirjallisuutta lukiessaankin Tammella on ollut kynä kädessä. Mukana ovat muun muassa Minna "kaunis kuin keväinen nauris" Canth ja Aleksis "vihoissansa kuin nuijalla tupattu säkki" Kivi. Erityisen antoisiksi vertailijoiksi Tammi nimeää dekkareiden kirjoittajat. Näistä vertailumaestro on Reijo "pitää kovempaa ääntä kuin tuvallinen itkijäeukkoja raja-aunuslaisissa hautajaisissa" Mäki.

Vinkiksi vertailuhalukkaille Tammi antaa Mäen Vares-kirjat. Niiden vertailu olisi antoisa kuin mormuska pilkkikaudella.

Kun Tammi on nettiä selannut, niin tietenkin hän on myös blogeihin tutustunut. Jukka Kemppinen tulee erityisesti mainittua hyvänä vertailijana. Kemppinen kirjoittaa kuin kulttuurinisäkäs, jonka teksti toimii kuin kastemato.

Pääsanan mukaan aakkostetussa luettelossa ei lähteitä mainita, kootusti johdanossa Tammi materiaalinkeruutaan ja vertailuaineistoaan kuvailee. Paljon tuttua ja paljon tuntematonta teoksesta löytyy. 'Lähtee kuin lahna lammesta' taisi olla Markus Kajon auton myyntiä edistävänä markkinalauseena.

Kerta vertailuja on kerätty paljon ja hyviä kuin povarin korteissa, teosta näkyy olevan liikkellä erilaisin kansitekstein. Haisee kuin eilinen silli on saanut seurakseen yhtä hurmaavat kuiva kuin nunnan kohtu, pakarat kuin pennin korput ja ruma kuin laaman terska -kansinimekkeet. Nimiösivulla viralliseksi nimekkeeksi ilmoitetaan Suuri vertailusanakirja.

Suuri vertailusanakirja on pitkä kuin tuhatjalkainen, mutta kiva kuin kamppaava pingviini.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset