lauantai 13. syyskuuta 2008

Unien selityksiä


Karisto on vuonna 1929 julkaissut Unikirjan. Teoksessa selvitetään lyhyin sanoin unissa nähtyjen asioiden merkityksiä, esimerkiksi todeten "Naamiaiset - Tulet petetyksi." Uusintapainos kirjasta on otettu Karisto 95-vuotissynttäreiden johdosta 1996 nimellä Unien avain.

Pokkaristossa on vasta julkaistu Heikki Siltalan nimiin merkitty Unikirja, joka saattaisi olla sama teos. Pokkaristohan uusintapainoksia on julkaisee?

Käsissäni olevassa painoksessa ei ole merkintää kirjoittajasta tai alkuperästä. Takakansiteksti kertoo tietojen olevan "ikivanhoista lähteistä" määrittelemättä niitä tarkemmin.

Tämä teos kertoo yöllisten unien olevan tulkinnallisesti merkittävimpiä. Päiväunien näyillä ei ole suurta merkitystä. Keskiyön jälkeen tai aamuyöllä nähdyt unet kannattaisi muistaa parhaiten, jos vain siihen kykenisi.

Unien avaimen mukaan päivällä ja kuun vaiheella on väliä. Ensimmäisenä kuun kierron päivänä nähty uni ei merkitse mitään, mutta 28.-30. päivä nähty uni "toteutuu täydellisesti". 30. päivä nähty uni jopa heti.

21. päivä nähtyjä unia ei kannata tulkita.

Jos haluaa olla tarkasti perillä kuun vaiheista, suosittelen Helsingin yliopiston almanakan hankkimista. Samaisessa keltaisessa kalenterissa on myös päivän Raamatun jakeet.

Unet ovat kirjan moniselitteisiä. Pitäisi osata tarkata unistaan monenlaisia seikkoja: esimerkiksi linnuista niiden laji, liike ja lennon suunta. Ilman kaikkia kolmea tulkintaa ei voi tehdä. Kalat ennustavat hyvää, jos ne ovat virkeitä. Mitä suurempi parvi, sitä suurempi onni. Kuolleet tai sairaat kalat taas ennustavat pahaa, ja vielä kamalampaa jos ovat joukoittain.

Linnuista pitäisi vielä osata muistaa, onko sen nähnyt oikealla vai vasemmalla puolella. Oikea tietäisi hyvää, vasen pahaa. Mutta korkealla oleva on hyvä, matalalla paha.

Yhteys ratkaisee aina paljon.

Yksi klassinen unien näkemisen aihe lienee hampaat. Niiden näkemiselle unissa Unien avain tarjoaa koko joukon erilaisia selityksiä. Kun linnuista haukan todetaan tuovan taloudellista riskinottoa tai hauen ikävää löytöä, niin hampaille ei vastaavaa yksiselitteistä selvitystä tarjota.

Terveiden hampaiden näkeminen unessa tuo menestystä. Mutta jos terveet hampaat ovat ministeri Alexander Stubbin suussa, niin uni täytynee tulkita ministerin näkemiseksi. Ministerin unessa näkeminen ei tuo menestystä, silloin täytyy varautua pahoihin pettymyksiin.

Huonot tai liikkuvat hampaat merkitsevät äkkinäistä sairautta. Mutta jos huonot hampaat ovat muusikko Andy McCoyn suussa, niin luvassa on lohtua vastoinkäymiseen.

Hampaan putoaminen unessa merkitsee läheisen äkkikuolemaa. Siis jos unennäkö sattuu sellaiselle kuun kierron päivälle, jolloin se pitäisi ottaa tosissaan.

Hampaan puhkeaminen tarkoittaa raskautta. Uuden perheenjäsenen tuloa.

Tekohampailla leikittely tietää vaikeuksia kotona.

Jos näin syyssateiden aikana unissa nousee esiin kesämökki, niin luvassa levollista arkielämää. Jos uni kuitenkin keskittyi mökin ympärillä kasvaviin mäntyihin, olet luultavasti aloittanut jonkin uuden harrastuksen.

Niin moni näin syksyisin tekee.


[Jatkuu -- Mitä lintu unessa merkitsee, Käärme unessa luikertaa, Numerot unissa ja Unet vedessä ja veden äärellä]

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset