keskiviikko 17. syyskuuta 2008

New Yorkin Finntownit


Siirtolaisvirtojen myötä New York rakentui erilaisten etnisten kortteleiden kaupungiksi. Ellis Islandin kautta Yhdysvaltoihin tuli parhaimmillaan viisi tuhatta ihmistä päivittäin, osa heistä jäi heti New Yorkiin yrittämättäkään kauemmaksi kultaa vuolemaan. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa suomalaisvirta oli suurimmillaan ja tästä joukosta noin kaksikymmentätuhatta löysi uuden kodin kaupungista, johon ensimmäisenä Amerikan mantereella astui.

Kaikkien italialais-, irlantilais- ja liettualaiskortteleiden oheen New Yorkiin syntyi myös Finntown. Kieltä osaamattomien siirtolaisten oli helppo jäädä oman kielisten keskuuteen, niin arki sujui paremmin kielten sekamelskassa. Niin New Yorkiin syntyi Finntown. Tai itse asiassa kaksi Finntownia.

Työväen Finntown syntyi nykyisen Harlemin keskusalueille. Vuonna 1917 valmistui 5. ja 127. kadun kulmaan Finntownin keskelle valmistui työväentalo, työväenhaali. Iso rakennus, jossa oli kahdeksansataa ihmistä vetävä juhlasali.

Uutispäivä demarissa (16.9.2008) Mikko Majander kirjoittaa Suomalaisen siirtolaisuuden jäljillä -sarjassa tuosta talosta. Se on edelleen paikoillaan, julkisivut hienosti restauroituina ja kunnostettuina. Katto on kuitenkin kokenut tuoreissa muutostöissä suuria muutoksia penthouse -asuntojen ja niiden terassien rakentamisen myötä.

"Sydän suree ja silmiä särkee" kirjoittaa Majander nykyisestä ullakkokerroksesta. Tilannetta ei voi tarkistaa, vaikka Google Maps New Yorkista katumaisemia tarjoileekin. Mapsin katukuvissa talon remontti on vielä kesken, "Luxury homes" kyltit kyllä näkyvät. (kuva yllä kuvankaappaus Mapsin katunäkymistä)

Majanderin kertoman mukaan asuntojen neliöhinta on yli viidentuhannen euron.

Se toinen, Finntown New Yorkissa oli Brooklynissa Sunset Parkissa, 40. kadulla. Kadun lisänimenä on Finlandia Street. Suomalaisten rakennuttamia taloja on siellä edelleenkin parisen kymmentä, sellaisia kuin Moskova, Mannerheim, Kyöpeli, Kiusala ja Hikipisara. Pitkään tunnusmerkkinä toiminut New Yorkin Uutisten toimitus (lehden ilmestyminen lakkasi 1996) on nykyisin kiinalainen ravintola.

Majanderin mukaan sieltä saa hyviä kevätrullia.

The New York Timesissa Sunset Parkia asuinalueena arvioidaan turvalliseksi. Suomalaisten jälkeen puertoricolaiselle siirtynyt alue on saamassa uudet asukkaat. The New York Timesissa (29.1.2006) vuonna 2005 alueelle muuttanut Elizabeth Norman kertoo:

Because it's very working class, there are always people out, I've been surprised at how safe it is.


Lisäys 21.8.2008:
Löysinpä Harlemin työväenhaalista havainnekuvia talon asuntoja esittelevältä sivustolta:


Katolle rakennettu lisäkerros ja penthouset eivät tosiaankaan mikään kaunistus ole. Enemmän kuvia Rhapsody on Fifth -sivuilla.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset