sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Farscape sunnuntai-illan ratoksi[Vuoden 2012 alusta ohjelma katosi TV5:n ohjelmakartalta]

Television avaruussaagojen seuraajan osaa ei ole tehty helpoksi. TV Viidellä nykyisin esitettävä Farscape tulee kanavan ohjelmaoppaan mukaan perjantaisin kello 23, mutta ohjelmatiedot tietävät sen tulevan tänään 23.30. Jaksona on Koston enkeli, ja sisällöstä kerrotaan etukäteen:

D'Argon hallussa pitämä alus menee sekaisin, ja D'Argo syyttää siitä Crichtonia. Tappelun seurauksena Crichton menettää tajuntansa ja ajautuu koomaan. Alus on tuhoamassa Moyan, ja D'Argo yrittää löytää keinon, jolla estää se. Tällä välin Crichton yrittää taistella tiensä takaisin elävien kirjoihin piirrosmaailmassa.

Farscape on Rockne S. Bannonin luoma tv-sarja, jota tehtiin vuosina 1999-2003 kaikkiaan 88 jaksoa. Bannon käsikirjoitti itse jaksoista peräti 70, uransa hän aloitti 1980-luvulla käsikirjoittamalla klassista amerikkalaista Hämärän rajamailla (The Twilight Zone) ohjelmaa. Ennen Farscapea Bannon oli mukana tekemässä skifisarjoja Alien Nation ja SeaQuest 2032.

Alkuasetelmiltaan Farscape muistuttaa hieman Star Trek: Voyageria (1995–2001). Maalaisten alus sinkoutuu madonreiän kautta kauas avaruuteen. Voyagerin kapteeni Kathryn Janewaylla oli mukanaan koko miehistö ja tieto siitä mihin suuntaan lähteä päästäkseen takaisin kotiseuduille. Farscapen astronautti John Crichtonilla (Ben Browder) ei tällaisia koordinaatteja ole tiedossaan, eikä Iasan lähiavaruuskäyttöön tarkoitettu alus ("Farscape-1") voisi kaukaa kotiin selvitäkään.

Kauas tuntemattomuuteen tullessaan Chichton joutuu keskelle sotatannerta. Vahingossa hän aiheuttaa erään sota-aluksen tuhon. Sotilas kuolee ja tämän veli, sebakealainen rauhanturvaajakapteeni Bialar Crais (Lani Tupu) saa päähänsä Chichtonin olevan syyllinen. Crais janoaa kostoa, ja alkaa lähes koko sarjan jatkuva takaa-ajo.

Ensimmäisessä jaksossa sarjan tulevat asetelmat luodaan muutenkin. Madonreikämatkalla Chichtonille kertyy ja hahmottuu monenlaista tietoa kulkuväylästä. Rauhaturvaajakomentaja, sekasikiö Scorpius (Wayne Pygram) ymmärtää tiedon sotilaallisen arvon ja haluaisi viipaloida reiässä matkanneen aivot hyödyntääkseen sitä operatiivisesti.

Ensin on kuitenkin pelastettava Chichton. Paikalle saapuu sopivasti elävä avaruusalus Moya, jonka miehistönä on rauhanturvaajia pakenevia hylkiöitä, muun muassa Hynerian imperiumin syrjäytetty dominaari Rygel XVI (nukke, äänenä Jonathan Hardy).

Samassa ensimmäisessä jaksossa Moya Chictonin lisäksi ottaa mukaansa rauhanturvaajasotilaan Aeryn Sunin. Hänen Chichtonin välille kehittyy koko sarjan ajan kestävä romantillinen jännite.

Sebakealaisille rauhanturvaaminen on niin sanottua ennakkoivaa hyökkäämistä ja valtaamista. Koko yhteiskunta on sotilaallinen, käytännössä muita kuin rauhanturvaajasotilaita ei ole. Sarjan kuluessa paljastuu, että sekabealaiset ovat eidenolilaisten luomus: joskus maan kivikauden aikoihin he olivat poikenneet telluksella hakemassa geneettistä pohjaa uudelle sotilasrodulle. Tällä selittyy sebakealaisten ja ihmisten yhdennäköisyys.

Eidenolilaisten rauhanturvaamisoperaatiossa muinoin meni jotain pieleen, ja väki hävisi käytännössä sukupuuttoon. Rauhanturvaajat sen sijaan jatkavat ennakoivaa puolustusoperaatiotaan.

Näillä pääjuonilla on saatu aikaiseksi ihan kelvokas avaruussaaga. Lisäväriä on saatu mukaan Moyan "teknisistä" ominaisuuksista, vierailtujen planeettojen esittelyistä ja sivuhahmojen syventämisestä.Kaikissa 88 tehdyssä jaksossa esiintyvät Chictonin ja Sunin lisäksi vain Ka D'Argo (Anthony Simcoe), luxilainen sotilas (muunnelma startrekin klingoneista, tai hatarammin Tintin seikkailujen kapteeni Haddockiin, kuten aikaisemmin kirjoitin - Ka D'Argo, avaruuden kapteeni Haddock).

Moyalla on lisäksi delvialainen pappi, Pa'u Zotoh Zhaan (Virginia Hey), joka hominidimuodostaan huolimatta ei ole nisäkäs vaan kasvi.

Myöhemmin joukkoon tulleista nörttien suosiossa on ollut erityisesti nebari Chiana (Gigi Edgley). "Pip" ei ole tarkka tavarasta, omastaan tai omistussuhteiltaan muille kuuluvasta.

Neljän 1999-2003 tehdyn tuotantokauden lisäksi on tehty kaksiosainen minisarja Farscape: The Peacekeeper Wars (2004). Jo kolmatta, neljättä vuotta on ollut suunnitteilla sarjan jatkaminen netissä hieman L-koodin tapaan 3-6 minuuttisilla episodeilla. Toistaiseksi rahoitusta ei ole järjestynyt.

Tanskalainen scifi.dk-sivusto on antanut Farscapelle kouluarvosanaksi 7. Star Trek Voyager saa samalta arvioitsijalta 9½.

9 kommenttia:

Päiväkävelyllä kirjoitti...

Minusta Farscape on ainakin 8, jollei peräti 8,5. Se oli erilainen, jännittävä ja kiinnostava, oikea scifi-sarja.

Reijo Valta kirjoitti...

Olisi pitänyt mainita tekstissäkin, että tanskalaisen sivuston mukaan paras, täyden kympin sarja on Tähtiportti. Arvostukset on siten kallellaan.

Itse olen Farscapea Tähtiporttia parempana pitänyt.

Reijo Valta kirjoitti...

Eipä ollut ohjelmapaikan löytämisestä pitkällistä iloa. Ei tule tänään Farscapea, ihan ilman mitään selittelyjä skifisaaga taas katosi.

Kummastuttaa tuollainen ohjelmistopolitiikka. Tv Viisi on osa saksalaista ProSiebenSat.1 Media AG -konsernia, ehkäpä Berliinissä ei sitten suomalaisia katsojia lainkaan ajatella.

Nimetön kirjoitti...

Näytti alkaneen taas uudestaan. Esitykset perjantai-iltaisin, ensimmäinen viime perjantaina 11.6.2010. Arvosanoista puheen ollen: Itse antaisin ysin. Välillä melko reikäpäistä huumoria ja loistava tarina.

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos tiedosta. Pääsee taas seuraamaan.

Nimetön kirjoitti...

Farscape tekee taas katoamistempun ja on poissa ohjelmatiedoista ainakin tämän ja ensi viikon osalta.
Toiveikkaana silti odotan jatkoa.

Arvosanat:
SG-1 8,0 ~ Farscape 8,5

Reijo Valta kirjoitti...

telviksessä oli tv-tietoja viitosesta 26.9. saakka. Ei ole Farscapea siihen mennessä luvassa takaisin.

Mutta seurataan tilannetta. Esittämättä on jaksoja vielä.

Reijo Valta kirjoitti...

Farscape jatkuu TV Viidellä perjantaisin alkuillasta 12.11. (klo 19) jaksolla "Prefektin murha". Ennakkotieto kertoo, että matkatessaan Piinatussa avaruudessa Moyan miehistö päätyy etsimään vettä planeetalta, jolla menneisyyden veriset välienselvittelyt yritetään unohtaa uusien lakien myötä. Aeryn päätyy tahtomattaan vastustamaan muutosta.

Reijo Valta kirjoitti...

Tammikuussa 2011 esitysaika on perjantaisin klo 18.00.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset