maanantai 1. helmikuuta 2010

Korpraali Winston Pendergast, Kanadan ratsastava poliisi


Aikoinaan sain huomiota Facebookissa kirjoittaessani statukseeni, että pidin harmillisena Nick Rowanin siirtymistä kyläpoliisin virasta Kanadaan ratsupoliisiksi. Ei siitä niin kauan, mutta silloin "status" tunnetuimmassa sosiaalisessa mediassa ei ollut mikroblogausalustaksi tarkoitettu. Lähinnä kai viestintäkeinoksi ilmaista oma fyysinen sijaintipaikka (work ja home ainakin valmiina vaihtoehtoina olivat. Kai kampanjoitiinkin valmiina olleen "is" sanan poistamiseksi). Mallia muilta statuksen kirjoittamiseen otin, en sen mahdollisuuksia mikroblogaamiseen läheskään ensimmäisenä keksinyt.

Wikipedia kertoo, että Kanadan ratsupoliisi perustettiin tänään 90 vuotta sitten. Siis 1. helmikuuta 1920.

Tieto tuntuu hämmentävältä. Me 1970-luvulla sarjakuvien parissa kasvaneet olemme oppineet Morrisin ja Goscinnyn Lucky Luke -albumista Daltonin lumipyryssä (Otava 1976), että ratsupoliiseja oli jo villin lännen aikaan.

Lucky Luke liikkuu Yhdysvaltain historiassa melko vapaasti 1800-luvun loppupuolella, ja vähän 1900-luvullakin, mutta 1920 sarjakuvan aikarajoihin ei mitenkään istu.

Wikipedian artikkelin lukeminen auttaa. Kanadan ratsupoliisi sai alkunsa jo vuonna 1873, jolloin maan luoteisia osia varten luotiin uusi laillisuudenvalvontajärjestelmä. 1920 liittovaltio otti laitoksen hoitaakseen ja laajensi toimintapiirin koko maahan. Itäisissä osissa Kanadaa ratsupoliisit hoitavat vain liittovaltion lain rikkomuksia, synnyinsijoillaan myös osavaltioiden ja territorioiden lakien noudattamisen valvominen kuuluu toimialaan.

Viralliselta nimeltään 1920 perustettu liittovaltion laitos on Royal Canadian Mounted Police (ransk. Gendarmerie royale du Canada).

Kanadan ratsupoliisien myyttinen maine oli siis syntynyt ennen kuin järjestelmä koko maassa virallistettiin. Osaltaan maine lienee myös päätökseen vaikuttanut. Yksi tunnetuimmista Kanadan symboleista maailmalla ratsupoliisit ovat.

Goscinny kirjoittaa Daltonin lumipyryssä -albumiin korpraali Winston Pendergastin symboloimaan tarunhohtoista ammattikuntaa. Daltoneille ratsastava, punatakkinen poliisi on merkki rajan ylittämisestä. Oltaisi Lucky Lukelta turvassa.

Albumi suomentanut Heikki Kaukoranta ei käytä suomeen vakiintunutta ratsupoliisia. Hänen käyttämänsä "ratsastava poliisi" onkin parempi käännös Mounted Policesta (Gendarmerie ~ santarmi). Olisinpa muistanut tämän silloin kun tarvitsin suomennosta Yhdysvaltain sisällissodassa taistelleista "mounted infantry" joukko-osastoista! Ratsastava jalkaväki.

Kanadan ratsupoliisit tosiasiallisestikin käyttivät ja käyttävät harvoin ratsuja. Ennenkään niitä ei jokaiselle ollut, eikä varsinkaan nyt.

Goscinnyn käsikirjoituksessa korpraali Pendergastin arvovalta on valtava. Käskystä raavaat kanadalaiset lähtevät ilman saattajaa kolmen päivän matkan päähän päämajaan 48 tunnin putka-arestia varten.

Daltonit olisivatkin olleet Kanadassa turvassa Yhdysvaltain lain kouralta. Menivät rötöstelemään sielläkin ja tulivat karkoitetuiksi etelänaapuriin Lucky Luken hoiviin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset