keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Kuukauden Bat-fani: Paavo Väyrynen


Paavo Väyrynen on jälleen kerran, ties monettako kertaa, valtakunnallisen poliittisen keskustelun kärjessä. Viitisentoista vuotta sitten Väyrynen valvotti kansanedustajia ja etenkin eduskunnan henkilökuntaa pitämällä venytyspuheita Suomen EU-jäsenyyttä vastaan.

Erääseen yöistuntoon Väyrynen otti mukaansa poikansa Batman-huovan, omien sanojensa mukaan siksi, että se oli "pehmyt ja lämmin". Huopa päätyi myös tv-uutisiin.

Asia laitettiin Batman -lehdessä ja sitä julkaisseella Semicillä (nyk. Egmont) mielihyvällä merkille. Pekka Lehtosaari tavoitteli Väyrystä ja sai kalastettua häneltä lausunnon Batman-lehteen.

Lehtosaari ja lehden toimittaja Esa Toivonen ideoivat "kuukauden bat-fani" -sarjan, jossa vuoden 1995 aikana esiteltiin neljä muutakin julkisuuden henkilöä.

Ensimmäisenä esiteltiin siis Paavo Väyrynen numerossa 3/1995. Väyrynen kirjoitti lehdelle:

Eduskunnan EU-keskustelun yöistuntoihin tuomani Batman-huopa herätti huomiota sekä mediassa, että alan harrastajien piirissä. Alunperin lainasin huopaa pojiltani ennen muuta sen vuoksi, että se on pehmyt ja lämmin. Mutta istuntojen venyessä huomasin, että siihen liittyi aimo annos symboliikkaa.

EU-asiassa koin olevani Rambo, Rocky tai Batman. Koin toimivani oikean asian puolesta, ja minua vastassa oli voimiltaan ylivoimainen vastustaja, joka lisäksi käytti osittain likaisia keinoja.

Olen edelleenkin sitä mieltä, että toimin ehdottomasti oikein. Tämän maan asioiden järjestämisessä tarvitaan lisää Batmanille ominaista ammattitaitoa ja peräänantamattomuutta. Minä ainakin aion tehdä osani.

Väyrysen jälkeen esitellyt neljä bat-fania liittyivät sarjakuvasankariin kiinteämmin. Kai Lindin (4/95) levytyksiin kuuluu bat-laulu Suuri kultalevyryöstö. J. Karjalainen (5/95) kertoi lapsuudenmuistoja bat-auton pienoismallista.

Jyrki Hämäläinen (7/95) paljastuikin jutun perusteella suuremmaksi bat-vaikuttajaksi kuin olisi uskonutkaan. Vuosina 1966-1969 ilmestyneen Batmanin toimittajaksi ja kääntäjäksi paljastui haastattelussa Hämäläinen.

Viimeinen esitelty bat-fani oli muusikko Moog Konttinen. Hän esitteli lehdelle keräilyharrastustaan ja bat-kokoelmiaan.

Samassa numerossa, jossa bat-fani Väyrynen saa palstatilaa, kerrotaan Batmanin ensiesiintymisen Suomessa olleen helmikuun alussa vuonna 1945. Tuolloin Ilta-Sanomat alkoi julkaista Lepakko -nimistä strippiä, jossa seikkailivat seurapiirileijona Ben Valpo (Bruce Wayne), hänen nuori suojattinsa Riku Reimas (Dick Grayson) ja hovimestari Aamos (Alfred Pennyworth).

Batmania toimittanut Esa Toivonen on Petteri Ojan kanssa koonnut sarjakuvasankarin vaiheet Suomessa bat-historiikiksi.

* Batman Suomessa: Bat-historiikki

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset