perjantai 12. helmikuuta 2010
Karmakapitalismi
Fortumin nyt jo eläkkeellä oleva Mikael Lilius taisi optiokohunsa ollessa kuumimmillaan todeta, että hän nukkuu yönsä hyvin. Ei kokenut tunnontuskia ilmaiseksi saatujen päästöoikeuksien rahastamisesta johtamalleen yhtiölle ja siten omien tulojen kasvattamisesta. Pankinjohtaja Sirkka Hämäläinen kertoi medialle ansainneensa yhtäaikaisen palkan ja eläkkeen.
Miten ihminen voi perustella itselleen olevansa tuhansia tai kymmeniätuhansia kertoja suuremman palkan arvoinen?
Ei voikaan, länsimaisesti ajatellen. Protestanttinen etiikka ei moista salli, muille kuin kalvinisteille.
Eilen (ensilähetys oli tiistaina) Kolmannen maailman puheenvuorossa Tapio Tamminen kertoi Intiasta ja esitteli sikäläistä yhteiskunnallista keskustelua sosiologi Meera Nandan teoksen The God Market - How Globalization is making India more Hindu kautta.
Teos on muun muassa uskontososiologian perinteisten käsitysten kritiikkiä, puutun tässä vain Tammisen esiin nostamaan käsitteeseen karmakapitalismi.
Karmakapitalismi liittyy oleellisesti yritysjohtajien palkkoihin ja palkkioihin.
Intialaiset hindugurut ovat saaneet uuden uskollisen seuraajakunnan menestyneistä liikemiehistä ympäri maailman. Guru Swami Dayananda on kirjoittanut hengellisiä oppaita bisnesihmisille ja tarjoaa karmantasoituspalveluja. Samantapaista opettaa Sri Sri Ravi Shankar (jota ei pidä sotkea muusikko Sri Ravi Shankariin - nimikiistaakin näillä kahdella gurulla on ollut).
Länsimainen kulutuspröystäily tuottaa ehdottomasti huonoa karmaa ja siten huonomman seuraavan elämän. Dayananda tai Shankar eivät kuitenkaan käske pidättäytymään hulvattomasta luksuselämästä, vaan suosittelevan karman tasoittamista itämaisella kulutuksella. Dayananda tai Shankar sopivaa rahallista korvausta vastaan tarjoavat näitä henkisiä palveluita.
Olennaista hindulaisten gurujen tarjoamissa palveluissa on selityksen antaminen sille, miksi yritysjohtaja on ylisuuret tulonsa ansainnut. Hän on aikaisemmissa elämissään kerännyt niin paljon hyvää karmaa, että jumalat palkitsevat siitä tässä elämässä. Siis kaikki rahat on omilla ansioilla hankittu, eikä syytä huonoon omatuntoon ole.
Voi illalla ilman syyllisyydentuskia nukahtaa ja uskoa olevansa kaikkien miljoonien arvoinen. Tiedossani ei ole, ovatko Lilius ja Hämäläinen gurujen palveluja käyttäneet.
Gurujen palveluiden ja "vedatieteen" tuotteiden onkin arvioitu lähivuosina kasvavan yhdeksi merkittäväksi Intian vientituotteeksi.
* Kolmannen maailman puheenvuoroja: Henkisyyden kasvavat markkinat. Yle Radio 1 9.2.2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti