perjantai 29. huhtikuuta 2011

Martti Syrjän Aku Ankka


Sanoma Magazines edeltäjineen on vuosikymmenet tahkonnut ankkaintoiselle kansalle mitä moninaisimpia lehtiä ja kirjoja. Lehtipisteissä oleva alakoululaisikäisille tytöille suunnattu Inez hakee nimeä ankkamaailmasta, vaikka lehden muutamat sarjakuvat ovat ihan kotimaista tuotantoa, Tea Tauriaisen käsialaa. Nostalgian nälkäisille on alkuvuodesta tullut tarjolle Aku Ankka -lehden vuosikerran 1969 näköispainos. Kaksi osaa, yhteensä lähes 1700 sivua.

Vuonna 1969 Aku Ankka oli ollut jo pidempään koko kansan suosikkilehti. Tätä lehti viesti itsekin, numeron 29/1969 takakansi oli omistettu myyntiluvuille: "Levikintarkastus Oy:n suorittaman virallisen tarkastuksen mukaan Aku Ankka -lehden keskimääräinen nettolevikki oli vuoden 1969 ensimmäisellä puoliskolla 237.372".

1950-luvun lopulta lähtien syntyneet ovat siis kasvaneet Aku Ankan ja kumppaneiden kanssa, olivat sitä halunneet tai eivät.

Yksi tällainen 1950-luvun lopulla syntynyt on saatu kirjoittamaan lyhyt esipuhe näköispainokseen vuosikerrasta 1969. Martti Syrjä (s. 1959) kertoo veljensä kanssa odottaneen lehden tuloa ja kiistelleen sitten kumpi saa ensin lukea. Tuttu tarina monesta kodista. Meiltäkin. Siitä olin kiitollinen ettei meillä toimittu kuin yläkerran naapurissa. Siellä äiti laittoi lehden piiloon siihen saakka kunnes perheenisä tuli töistä. Vasta isän luettua lehden oli lasten vuoro.

Syrjä kiittelee Sirkka Ruotsalaisen suomennoksia, ja muistelee kuinka vuonna 1999 Eppu Normaali antoi yksinoikeushaastattelun Aku Ankalle (julkaistiin numerossa 51/1999). Bändi oli tehnyt Oulussa 28. marraskuuta keikan salanimellä Heimo Hämähäkki, ja ainoa paikalle pyydetty media oli Aku Ankka -lehti.

Taisi haastattelun antamisessa olla taustalla piruilua. Aku Ankka oli varmaankin ainoa lehti, joka sellaista ei ollut pyytänyt.

Näköispainoksen toimittajat ovat esipuheen kuvitukseksi nostaneet annetun yksinoikeushaastattelun lisäksi pari bändin ja lehden vuorovaikutusta kuvaavaa sarjakuvaruutua. Eppu Normaalin esitys Kiirastulen kerubi (levyllä Aku ja köyhät pojat, 1983) oli saanut innoituksen Aku Ankoissa 4-5/1973 esiintyneestä moottoripyöräjengistä. Kiirastulen kerubit yrittivät saada Ankkalinnan tanssimaan heidän pillinsä mukaisesti.

Tehtyään läpimurron Eppu Normaali luonnollisesti pääsi yhdeksi monista Akun Ankan nimenväännöksistä. Aku Ankassa 7/1980 Tupu, Hupu ja Lupu kuuntelevat Aku-sedän harmiksi uutta suosikkibändiään Normaalijätkiä. Sellainenkin bändi nykyisin on, esiintyy muun muassa Pauli Hanhiniemen ja Pate Mustajärven taustalla.

Nuorelle Martille Disneyn omalaatuinen oikeiden tekijöiden salaaminen aiheutti suuren huolen vuonna 1966. Uutisissa kerrottiin Walt Disneyn kuolleen, ja nuori lukija päätteli, että luonnollisesti tästä on seurauksena Aku Ankka -lehden ilmestymisen loppuminen.

Onneksi isoveli osasi lohduttaa ja kertoa ettei lehti lopu.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset