maanantai 18. huhtikuuta 2011

Steadysellereitä on olemassa!


Suomalaisilta kirjamarkkinoilta ei ole viime vuosina juurikaan positiivisia uutisia kuultu. Tarkoitan siis taloudellista puolta, sisältöjen puolesta menestystarinoita on ollut. Kustantamoissa kuohuu, käytännössä monopoliasemassa oleva tukkukauppias on nopeuttanut kirjojen kiertoa ja tekijänoikeuksista kiistellään kulisseissa ankarasti. Mikään näistä ei ole kirjoittajien asemaa parantanut, eikä tulevaisuuden odotuksetkaan hyviltä näytä.

Olikin eilen mukava Kalevan nettisivuilta lukea ennakkopuffi varsinaisen lehden tämänpäiväisestä jutusta. "Sanakirjat yhä suosittuja", kerrottiin.

Oulun Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Jaana Härkönen on tehnyt havainnon, että sanakirjat myyvät tasaisesti - ilmestymisajasta tai netin kilpailusta huolimatta.

Entisaikojen kirjamarkkinoilla tällaisia tasaisesti myyviä teoksia sanottiin steadysellereiksi. Eivätkä sellaisia olleet ainoastaan sana- tai tietokirjat, joukossa oli myös romaaneja ja jopa runokokoelmia.

Steadysellereiden olemassaolon havaitseminen kirjakaupoissa saattaa auttaa myös muita kirjallisia julkaisuja saamaan vakituisen aseman kaupan hyllyllä. Tämä olisi sysäys parempaan suuntaan.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset