keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Sähköisiä kirjailija-arkistoja


Juuri ennen pääsiäistä maailmalla uutisoitiin, että British Library oli hankkinut runoilija Wendy Copelta (s. 1945) noin neljäkymmentätuhatta sähköpostiviestiä 32,000 punnalla. Kyse oli laajemmasta kirjallisen aineiston hankinnasta, joka sisälsi runoilijan taustatyömerkintöjä vuodesta 1973 alkaen. Aineistoon kuului muun muassa perinteisiä muistikirjoja ja kirjeitä, mutta myös nuo mainitut sähköpostit vuodesta 2004 alkaen.

British Library halusi nostamalla sähköpostit esille muistuttaa, että maailma muuttuu ja kirjailijat sen mukana. Enää kirjalliset jäämistöt eivät ole ainoastaan viehättäviä vihkoja, käsinkirjoitettuja kirjeitä ja konekirjoitettuja liuskoja. Muistiorganisaatiot ovat uusien haasteiden edessä arkistojen muuttuessa entistä enemmän sähköisiksi.

Wendy Copelta saatu aineisto ei ole British Libraryn kirjailija-arkistoista ensimmäinen, joka sisältää sähköisiä aineistoja. Aikaisemminkin hankintojen yhteydessä kokoelmiin on sellaista kertynyt, mutta ei näin suuressa määrin. Esimerkiksi vuonna 2007 hankittu Harold Pinterin (1930-2008) arkisto piti sisällään hänen Outlook-ohjelmaan tallentamansa viestit.

Arkistouutisointi saattaa esittää kirjailijat hitaasti uutta teknologiaa omaksuvana porukkana. Onhan sähköposti ollut arkipäivää kohta parikymmentä vuotta ja kuningatar Elisabeth II lähetti ensimmäisen sellaisen jo 1970-luvun alkupuolella.

Kyse on kuitenkin arkistoluovutusten ajankohtaisuudesta ja siitä miten kukin kirjailija on aineistojaan säilyttänyt. Uutisten yhteydessä haastateltu British Libraryn Modernin kirjallisuuden käsikirjoitusosaston johtava kuraattori Rachel Foss muistuttaa ettei kirjailijan iästä voi päätellä mitään hänen arkistojensa laadusta.

Esimerkkinä Foss nostaa esille näytelmäkirjailija NF Simpsonin (s. 1919). Absurdeista ja surrealistisista näytelmistään tunnetun tekijän arkisto sisältää koko joukon huolella ja järjestelmällisesti talletettuja WordPerfect-kirjoitusohjelman tekemiä automaattitallennuksia.

Persoonallisuus ja kiinnostus näitä asioita ohjaa.* The future of literary past: Archives in focus as British Library wins huge Wendy Cope archive. Culture24 21.4.2011.

* Kuvassa Wendy Copen runo kokoelmasta Serious Concerns (1992).

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset