lauantai 10. syyskuuta 2011

Hietasaaren majakka


Eilen olin Euroopan rakennusperintöpäiviin liittyvässä Kulttuurin reitit-seminaarissa pääkirjaston Pakkala-salissa. Varattuun aikaan nähden seminaarissa oli aivan liian monta esiintyjää, aikataulut pettivät pahoin puheiden pitkittyessä.

Mutta kannatti käydä. Merikapteeni Matti Kamula puhui Oulun merireiteistä, ja nosti Hietasaaren majakan, ainakin minulle aikasemmin tuntemattoman Kirkkolinjan merimerkin. Kyse siis ei ole reilu vuosi sitten palaneesta Hietasaaren Majakka-tanssilavasta tai Nallikarin uimarannan vuonna 1988 valmistuneesta näköalapaikasta. Vaaskiventien päässä, Oulun Eläkeläisten Vaaskelan huvilan pihanmaalla oleva 1930-luvulla valmistunut majakka. Sitä piti heti käydä kameran kanssa katsomassa.

Aikoinaan tuloväylä Ouluun oli Laitakarista alkanut Oulun tuomiokirkkoon päättynyt Kirkkolinja. Kirkontornissa oli voimakas valo, kantamaltaan noin kolmetoista mailia (18 km). Samalla linjalla oli Hietasaaren majakka, jonka korjaamista ja entistämistä Kamula toivoi. "Koivutkin nykyisin katolla kasvavat", kuten kuvista näkyy.





Majakka ei Hailuodon Marjaniemeen tai ulkosaariston vanhempiin majakoihin verrattuna suuren suuri. Pohjan ala on noin kaksi kertaa neljä metriä, korkeutta neljätoista. Katolla edelleen oleva valaisin oli käyttöaikoina kuudentoista metrin korkeudessa. Kapeasta ovesta ei isompimahainen merikarhu sisään mahdu.

Maannouseman vuoksi Kirkkolinja ei ole enää laivaväylä, mutta päiväsaikaan sitä voi hyvin venereittinä käyttää.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset