perjantai 16. syyskuuta 2011

Mäen Hermolomamatka


Keskiviikkona Suomalaisessa kirjakaupassa olivat Tuomas Kyrön lisäksi haastateltavina myös Radiopuhelimista tutut Jyrki Mäki (s. 1962) ja Jarno Mällinen (s. 1965). Molemmilta on ilmestynyt kirja, Mälliseltä romaani Kieroonkasvukertomus (Like 2011) ja Mäeltä sarjakuva-albumi Hermolomamatka (Like 2011). Molempien teosten syntymiseen sykäyksen antoi kustantaja Like, joka oli toivonut jatkoa 2006 julkaistulle Radiopuhelimet-kirjalle.

Haastattelussa molemmat puhuivat lämpimästi kustannustoimittajistaan, siitä miten hienosti ja lämpimästi he olivat osanneet kannustaa ja sysiä eteenpäin niin, että korjausehdotukset ovat tuntuneet omilta ideoilta ja ajatuksilta.

Mäki on tehnyt sarjakuvia ikänsä, niitä on joitakin julkaistukin, mutta ei suuressa määrin. Yksi varhaisista oli Oulun sarjakuvaseuran Kuplassa numerossa 3 julkaistut Aapo-papukaijasta kertovat stripit. (kirjoittamani juttu Kuplista ensimmäisessä on Oulun sarjakuvaseuran Ruutukaava-lehden ensimmäisessä numerossa)

Kustannustoimittajalle Mäki lähetti joukon pöytälaatikkoon tekemiään sarjakuvanovelleja. Ne eivät kuitenkaan päätyneet Hermolomamatkaan julkaistaviksi, vaan syntyi uusi, yhtenäinen kertomus Valtte Railosta.

Mäki arveli, etteivät sarjakuvanovellit tule koskaan julkaistuiksi. Eheää kokonaisuutta niistä ei saa, työt on tehty eri tyylein ja tarkoituksin.


Valtte Railon hermolomamatka on sen sijaan yhteinäinen ja tyylillisesti eheä. Valtte istuu linja-autoasemalla ja ihmettelee mitä siellä tekee. Omantunnon ääni muistuttaa, että tarkoitus oli matkustaa vanhempien luo maalle rauhoittumaan. Lepuuttamaan hermoja.

Viinaan menevän miehen matkalta eivät tietenkään juontimahdollisuuksia puutu. Ja Valtte ei jätä pulloon tarttumatta. Sivujen 33-38 humalankuvaus on hieno.

Vanhempien luona ei ole tullut käytyä tai yhteyttäkään pidettyä. Isä on kuollut ja äiti dementikko. Valtte Railon matka jatkuu yllättävin kääntein, ja kuten aiheeseen sopii, loppu jää avoimeksi. Mäen harmaansävyt sopivat kerrontaan.

Luultavasti jatkoa seuraa, kertoi Mäki Suomalaisessa. Hyvä niin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset