sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Outoa mutta totta: Paavin synnyinkoti on purettu


Internetin sekalaisissa ja monipuolisissa hajatietovarannoissa kulkeminen herättää kysymyksiä ja mikä mainiointa, kysymyksiin saa vastauksia. Amerikkalainen katolinen The Catholic Telegraph-lehti blogimuodossa julkaissut vanhoja kuviaan, paljon esimerkiksi M. J. Murrayn Strange but true -piirroksia.

Murrayn kirkkohistoriatriviat muistuttavat kovasti Robert LeRoy Ripleyn (1890-1949) Usko tai älä-piirroksia. Ripleyn piirrokset pääsivät maailmanlaajuiseen levitykseen 1929, ja 1930-luvulla ne olivat erittäin suosittuja. Kun marraskuussa 1929 sarjassa todettiin, ettei Yhdysvalloilla ole kansallislaulua, se johti nykyisinkin tutun sävelen ja sanojen virallistamiseen maaliskuussa 1931.

Uskonnollisen lehden sopi siis ottaa kansalle tuttu ja suosittu muoto oman sanomansa ja historiansa esittelemiseen.

Murrayn juttuja selatessa tuli mieleeni kirjoittaa moralisoiva kirjoitus rakennusperinnön suojelemisesta. Ylläolevassa, The Catholic Telegraphissa huhtikuussa 1940 julkaistussa jutussa hämmästellään, että toistaiseksi ainoan englantilaissyntyisen paavin Hadrianus IV:n (n. 1100-1159) synnyinkoti on edelleen asuttu talo Bedmondissa, Itä-Englannin Hertfordshiren kreivikunnassa.

Vanhaa ja perinteikästä suojelevien maineessa olevien brittien rakennushistorian säilyttämisessä on synkät hetkensä. Jonkin aikaa tietoja synnyinkoti Breakspearin nykytilasta etsittyäni tulin tietämään, että talo on purettu. 1960-luvun alussa se sai väistyä uuden, modernin asuinalueen tieltä.


Yllä talo kuvassa (napattu täältä), jota Murray on luultavasti käyttänyt mallinaan.

Ulkoasu ei vaikuta viime vuosituhannen alulta, pikemminkin paljon nuoremmalta, 1800-luvun kertaustyyleiltä - mutta onhan talolle joka tapauksessa lähes yhdeksänsadan vuoden käytön aikana jotain korjauksia pitänyt tehdä. Paikallinen muistitieto kertoo, että talon sisätilat olisivat olleet hyvinkin keskiaikaiset. Paikallinen muistitieto oli tosin ainoa, joka taloa paavin synnyinkotina piti.

Paikallisilla kuntapäättäjillä 1950-luvun lopulla oli valittavana, että säilyttääkö tuo talo vaiko kaavoittaa lontoolaisille rikkaille asuinalue. Ei painanut paljon mahdollinen toisen uskonnon johtohahmo, vaikka Habrianus IV muistetaan parhaiten siitä, että hän julisti Rooman kirkonkiroukseen...

Sainhan sen moralisoinnin kuitenkin mukaan.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset