torstai 22. syyskuuta 2011

Mikko Alatalo

Ei-Mikko Alatalo plays Mikko Alatalo.

Eilinen Oulu-lehti-ilmaisjakelulehti kertoi, että Mikko Alatalo tekee kaksi 60-vuotisjuhlakonserttia Haukiputaan Mieskuoron kanssa ensi lauantaina Madetojan salissa. Entisen Alakiimingin kunnan Alakylän Alatalon mailta kotoisin oleva Alatalo kiitteli naapurikunnassa herännyttä kiinnostusta.

-- Kiimingin puolella on välillä unohdettu, mikä merkitys minulla kunnalle on, harmitteli Alatalo Oulu-lehden toimittajalle.

Mikko Alatalo on tunteita herättävä viihdemusiikkialan toimija. Moni muukin on, mutta Alatalon tekee poikkeukselliseksi hänen herättämä lähes yksinomainen inho. Erityisesti musiikkia harrastavassa ystäväpiirissäni Alataloon suhtaudutaan nuivasti. Liekö kyse persoonasta vai musiikista, vai niiden yhdistelmästä, en tiedä.

Minulle Mikko Alatalo on Hittimittarin ja muutaman muun TV2:n ohjelman edesmenneen toimittaja. Niin ja Puuhamaan mainoslaulaja. Kerran olen Alatalon keikalla nähnyt. Se oli 1980-luvun alkupuolella Kuopion Asu-Valinnassa, jossa Alatalo esitti neljä tai viisi kappaletta, jakoi nimikirjoituksia ja rahasti kauppiaan. Sain minäkin nimmarin, sen pitäisi jossakin tallessa olla.

Voin aavistella, että Alatalo-inhon taustalla on tarkka ja laskelmoiva ajassa eläminen. Takavuosikymmeninä pinnalle nousemassa olevaan pop-ilmiöön saattoi muukin kuin ilmiön aiheuttaja tarttua, ja tahkota sillä rahaa. Enää tuollainen kiihkeytyneen median maailmassa ei onnistu.

Oulussa silloin tällöin esiintyy Ei-Mikko Alatalo niminen kokoonpano (kuvassa) soittaen Mikko Alatalon kappaleita omaperäisinä, lähes tunnistamattomina sovituksina. Esitys on kokonaisvaltainen silmälaseja ja juontojen puhemaneereja myöten. Kymmenien kappaleiden yhteispotpuri päätyy laulajan raivoon.

Se oli Ei-Mikko Alatalo. Mikko Alataloon ei voi ajatusta raivosta liittää, vaikka ehdottomia kantoja kansanedustaja-laulaja silloin tällöin ottaakin.

Oulu-lehdessä Alatalo uhkaa, että hän lopettaa Kiiminkijoen laulamisen, jos joki kuivuu Oulun kaupungin vedenoton vuoksi.


Joviaalin Mikko Alatalon juhlavuosi huipentuu ulkomailla. Lokakuussa hän esiintyy Haukiputaan Mieskuoron kanssa Espanjassa. Oulun Madetoja-salissa sitä ennen 24.9. kello 16 ja 19.

3 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Kirjoituksen jälkeen vasta wikipediasta rupesin katsomaan - sen mukaan Alatalo on syntynyt Kuivaniemellä, nykyisessä Iissä.

Riku Riemu kirjoitti...

Tuon Kuivaniemen olisin tiennyt, siinä on sanana jotain tavattoman runollista ja aina se Mikon valloittavasta persoonasta mieleeni tulee.

Miksi ne musiikin ystävät sillä lailla Mikkoa vihaavat, niillä taitaa olla känkkäränkkä! - Luulenpa jopa että ovat liian riskejä trikoisiin, kateeksi niitä vain käy tuo suhteellisen kaunis mies!

Reijo Valta kirjoitti...

Kemissä kerran vokottelevat naisihmiset, kun en osannut tarttua heidän lähentymisyrityksiinsä, rupesivat vitsailemaan kuivaniemisistä. Vitsitkin menivät ohi ymmärryksen.

Lapsuutensa Mikko ilmeisesti Alakylässä vietti, onneksi ei alakulo jäänyt viestiksi maailmalle.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset