sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Esa ja Jukka seikkailevat


1960-luvun alussa Suomessa julkaistiin neljän albumin sarja Esan ja Jukan seikkailuja. Itse albumeissa on hyvin niukasti tietoja julkaisusta, takakannen alalaidassa kerrotaan "Import C 299" ja "Copyright for Finland Kirjoja koteihin Oy, Helsinki". Kansalliskirjasto on arvioinut julkaisuvuodeksi 1962.

Esa ja Jukka ovat 12-14-vuotiaita kaveruksia, jotka onnistuvat jokaisessa seikkailussaan tarkkanäköisyytensä ansiosta auttamaan viranomaisia ratkaisemaan rikoksia. Kukin seikkailu on kuudentoista sivun mittainen. Tyyliltään ne ovat ranskalais-belgialaista sarjakuvaa, eivät erityisen taidokkaita, mutta eivät aivan surkeitakaan. Aakkosjärjestyksessä albumit ovat Aarrekätkö, Kauhea lumimies, Seikkailu Afrikassa ja Silmälappumies. Kaikki tarinat voi lukea itsenäisinä, mutta viittausten perusteella muodostuu kolmen tarinan jatkumo: Aarrekätkö, Seikkailu Afrikassa ja Kauhea lumimies. Pojista Esa on tummatukkainen ja Jukka vaalea.

Kustantajan Kirjoja koteihin Oy pyöritti ilmeisimmin lastenkirjakerhoa. Se julkaisi 1958-1965 Kirjoja koteihin -lehteä ja 1960-1966 73 kappaletta lastenkirjoja. Suuri osa nimekkeistä oli Nalle Kippari -satukirjoja, joukossa oli myös perinteisiä satuja (Peukaloinen, Punahilkka, Saapasjalkakissa jne) ja lapsille suunnattuja tietokirjoja (esim. Ajoneuvot kautta aikojen). Esan ja Jukan seikkailut vaikuttaisi olevan ainoa sarjakuva kustannusohjelmassa.

Kirjat oli painettu ulkomailla. Pari teosta paljastaa luultavasti kaikkien alkuperän: "painettu Hollannissa".

Alankomaissa on julkaistu nämä samat neljä albumia vuonna 1964. Hollannin kansalliskirjasto (www.kb.nl) on niistä saanut kokoelmiinsa kaksi. Peter Bonten julkaisema De StripDatabank vahvistaa albumeja olevan hollanniksikin neljä (Het verdwenen miljoen, De man met de ooglap, Avontuur in Afrika ja De verschrikkelijke sneeuwman). Esa Koski ja Jukka Meri kulkevat Joepie Meloen ja Jelle Pompoen nimillä.

Tähän jäljet päättyvät. Hollantilaisilla on sarjakuvasta vähemmän tietoja kuin suomalaisilla. Jopa kustantajan kohdalla on tieto "onbekend", tuntematon.

Huolimatta erilaisista teksti- ja kuvahauista muuta ei selviä. Piirtäjä ja käsikirjoittaja pysyvät arvoituksina. Luultavimmin sarjakuvat on julkaistu muuallakin, mutta ei erillisinä omina julkaisuinaan, vaan osana jotakin aikakaus- tai sarjakuvalehteä.

Lisätietoja otetaan mielellään vastaan.


* Joepie Meleon en Jelle Pompoen. StripInfo.be

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset