perjantai 14. marraskuuta 2014

Maito olutkauppoihin!


"Maito on saatava olutkauppoihin" otsikoi vastuullinen maidonjuoja Rolf Moberg eilen Kalevassa julkaistun mielipidekirjoituksensa. "Koetin ostaa Ouluun avatusta uudesta sekatavarakaupasta maitoa, mutta sitä ei saanutkaan siellä myydä", kirjoitti Moberg. "Hyllyt ja hyllyvälitkin sen sijaan notkuivat olutta ja siidereitä."

Mobergin kirjoituksen perusteella kaavamääräykset kieltäisivät elintarvikkeiden myymisen uudessa Ideaparkissa. Ravintoloita toki kauppakompleksissa saa olla.

Eivät kaavamääräykset Oulussa ole elintarvikkeiden myymistä ennenkään estäneet. Kuuluisa esimerkki tästä on Limingantullissa olevan rautakaupan Prisma-osasto. Ehkä kyse on kuitenkin kauppiaan valinnasta, joka on muodikasta sysätä valvovien viranomaisten syyksi. Oluessa ja siiderissä on parempi kate kuin maidossa.

Paradoksaalista kuuluu myös tiedemaailmasta. Huomenna entinen europarlamentaarikko, ilmastonmuutoskriittisenä tunnettu Eija-Riitta Korhola väittelee Helsingin yliopistossa ilmastotieteiden tohtoriksi. Hänen puolustamansa opinnäytteen nimenä on Climate Change as a Political Process: The Rise and Fall of Kioto Protocoll. (Ilmastonmuutos poliittisena prosessina: Kioton sopimuksen nousu ja tuho).

Tarkemmin väitös kuuluu ympäristöpolitiikan ja teoreettisen filosofian aloille. Tekijä on hyödyntänyt opinnäytteessään niin sanotun toimintatutkimuksen metodeja: kirjoittaja on itse osallistunut kuvaamaansa asiaan aktiivisena lainsäätäjänä, esimerkiksi päästökaupan kohdalla.

Luotu päästäkauppajärjestelmä ei ole osoittautunut toimivaksi. Maailmantalouden laman myötä niiden hinta on laskenut aivan liian alas, jotta ne ohjaisivat energiankäyttöä pois hiilestä. Korhola väitöksessään esittää uutta mallia: päästökattojen sijasta tulisi puhua "päästölattioista" ja epäsuorasti ohjata yhteiskuntia vähemmän kuluttavaan suuntaan.

Tiivistelmän perusteella opinnäytteessä on kuitenkin puhe ilmastopuheesta: "laaja kokonaiskuva paljastaa sen, kuinka paljon ilmastonmuutoskeskustelu perustuu toisten osapuolten tietämystä ja kompetenssia koskeviin oletuksiin ja virheellisiin mielikuviin."Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset