lauantai 29. marraskuuta 2014

Huone 237


Teeman elokuvafestivaalien yksi kohokohdista on Stanley Kubrickin Hohto (Yhdysvallat ja Iso-Britannia 1980). Se esitetään lauantai-iltana klo 21.50. Keskiviikkona perehdyttiin filmin fanien kehittelemiin teorioihin elokuvasta ja sen merkityksestä Rodney Ascherin dokumentissa Huone 237 (Yhdysvallat 2012). Erityisesti Hohdon dvd-julkaisu on saanut monet katsomaan elokuvan tarkkaan, todella tarkkaan.

Ascherin dokumentissa esitetään yhdeksän erilaista teoriaan elokuvan tarkoituksesta. Ascher lähtee liikkeelle varovasti, ensin pohditaan intiaanien ja valkoisten suhdetta, holokaustia ja länsimaiden rappiota. Metodit ovat kirjallisuudentutkimuksesta tuttuja, ja minotauruksen ja labyrintin yhdistäminen tuntuu ihan pätevältä taustoittavalta havainnolta. Se saattaisi olla ohjaajan tarkoituksella elokuvaan ymppäämä sivujuonne katsojien iloksi.

Mitä pidemmälle dokumentissa mennään sitä kummallisemmiksi teoriat muuttuvat. Erään haastatellun mukaan Hohdon tarkoitus oli paljastaa, että kuukävely oli lavastus. Kohtalaisen suositun salaliittoteorian mukaan ihminen ei olisi käynyt kuussa, vaan lähetys tuli elokuvastudioilta. Hohto olisi Kubrickin tunnustus siitä, että hän ohjasi Nasalle tuon valtavasti katsojia saaneen ohjelman "kuusta". Todisteina tästä on muun muassa hotellin kokolattiamatto ja Dannyn villapaita. Ja tietenkin se, että maan ja kuun välimatka on noin 237 000 mailia.

Asioita voi yhdistellä mielensä mukaan. Vääristäkin premisseistä voi päästä oikeaan lopputulokseen, kertovat logiikan totuusarvotaulukot. Mutta joskus totuus karkaa kauaksi ...





* Huone 237. Yle Areena, katsottavissa vielä 11 päivää.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Hohdossa" on myös niin maaginen tunnelma, että odottaa kaikilla pienilläkin yksityiskohdilla olevan suuria merkityksiä. On kuitenkin muistettava, että se on vain elokuva eli viihdykkeeksi tarkoitettu. Tuskin ohjaajalla on edes ollut aikaa miettiä kaikkia yksityiskohtia, vaan osa on vain sattumaa.
Leena Kuljukka

Reijo Valta kirjoitti...

Hienot taideteokset innoittavat ajattelemaan kaikenlaista, ja niin pitääkin olla. Katsojalla on vapaus tulkita, sen tämä dokumentti osoitti vahvasti.

Se pitää tekstiin tarkentaa, että kuukävelyn lavastamisesta puhunut uskoi siihen, että kuussa on oikeasti käyty. Ainakin minulle jäi hämäräksi miksi sitten Nasa kulisseissa kuvatun lähetti suurelle yleisölle katsottavaksi???

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset