keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Toimituksen työpöydältä

Entisaikoina lehdissä oli yleisesti palstoja, joissa kerrotiin toimitukseen saapuneista lehdistä ja kirjoista. Edelleenkin muutamat kulttuuri- ja tiedelehdet julkaisevat niitä. Näin on helppo kertoa, että toimituksessa tiedetään uutuuksista vaikka niistä ei arvostelua ole ilmestynytkään. Laiha lohtu kirjoittajalle.

Kokeillaan tapaa blogissa.

Särö 26-27/2014 on tuplanumero muutenkin kuin numeroinniltaan. Tosin Frankfurtin kirjamessuja varten toimitetussa numerossa samat jutut kahteen kertaan, suomeksi ja saksaksi. Maaria Päivinen ehti jo kehua, että Säröstä oli oikeasti hyötyä. Siinä julkaistun novellinsa avulla hän sai myytyä julkaisuoikeudet pariin maahan. Lukemisen arvoinen novelli.

Oululaisia kiinnostanee kaketsulaisen kirjailija Katri Rauankosken haastattelu. Hänen Muurinsa (Torni 2012) sai hylkäyskirjeen kustantajalta vuosi julkaisun jälkeen... Arvosteluja Rauankoski odottaa edelleen, liekö missään mainittu kirjan edes tulleen toimituksen pöydälle?

Frankfurtissa ja Saksassa ollaan Sarjainfossakin (n:o 164). Hannele Rickert hahmottelee Saksan sarjakuvakarttaa. Jyrki Vainio puolestaan haastattelee Martti Sirolaa, jonka Apassit innoittivat aikoinaan monenlaisiin metsäleikkeihin. Sirolalle on myönnetty taiteilijaeläke tästä vuodesta alkaen. Se on herättänyt tekemisen kipinän uudelleen. "Tuntuu, että minulle on löytynyt uusi innostus tekemiseen", kertoi Sirola Vainiolle.

Arvostus antaa intoa, se on totta.

Taide- ja kulttuuriyhdistys ArsLiminka on parin vuoden tauon jälkeen nimeään kantavan lehden. Lehti esittelee Limingan alavassa maalaismaisemassa olevaa Galleria Heiskaria ja kyselee mitä taide on. "Taide merkitsee vapautta, iloa, kärsimystä, myös vankilaa", kertoo kuvataiteilija Jaakko Heikkinen. "Oikeassa taiteilijuudessa on kyse rakkaudesta, jos ei ole rakkautta siihen mitä tekee, ei oikeastaan kannata tehdä." Taidemaalari Marjukka Kaminen puolestaan ajattelee, että maalaaminen on ikäänkuin säveltämistä. "Sävellän väreillä ja parhaimmillaan taulu soi silmissä kuin musiikki korvissa."

Keksijä ja soitinrakentaja Tatu Salmela puolestaan luo uudenlaisia soittimia. Lehdessä on esitelty hänen luomansa kuminauhabasso.

Päivän tuoksuvalla hetkellä on Matti Hagelbergin Läskimooses n:o 20:n alaotsikkona. Ohto ilmestyi Äijölle ja sai vakuutettua, että hänen kansansa oli muutettava Suojan maahan. Siellä he olisivat turvassa Läskimoosekselta. Kansanperinteestä ammentava tarina vie lähes koko lehden.

Kerhopalstalla Kerhomestari kertoi Harton voittaneen lehdessä aikaisemmin julistetun Läskimooseksen superjättilakanajulistekilpailun. Lehden mukana tulikin luvattu superjättilakanajuliste.


Näin tällä kertaa. Ehkä jatkamme toiste.3 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Niin, unohtui Säröstä mainita, että siinä kerrottiin Maaria Päivisen tulevan pitämään blogia Siperian reissustaan Ylen sivuilla.

Ylellä jo alkanut matkablogi Hyytävään etelään, jossa Mika Mäkeläinen kertoo reissuistaan Etelämantereelle.

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Oi, Särössä on väärää tietoa, koska avasin ehkä suuni liian aikaisin haastattelussa. Homma meni jäihin, alan pitää blogia yhteen toiseen paikkaan, mutta siitä tiedottelen myöhemmin..Täytyykin tutustua tuohon ArsLiminkaan, kiitos vinkistä.

Reijo Valta kirjoitti...

Odotamme sitten ihan rauhassa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset