keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Antiikin Hessu Hopo


Professorien merkkipäiviä on tapana muistaa juhlakirjalla. H. K. Riikonen sai 60-vuotispäiväkseen juhlakirjan Homeroksesta Hessu Hopoon - antiikin traditioiden vaikutus myöhempään kirjallisuuteen (SKS 2008). Antiikin kirjalliset traditiot elävät vahvoina, ja myytit ja tarinat ovat edelleen tärkeätä pohja-aineistoa uusille kertomuksille. Monet antiikin klassikot ovat saaneet 1900-luvun mittaan sarjakuvaversiot, ja niitä tehdään edelleen. Tuoreista kotimaisista mainittakoon vaikka Petri Hiltusen Anabasis.

Sarjakuvataiteessa olisi Disneyn eläinmaailman lisäksi koko joukko tasokkaita tekijöitä ja teoksia jotka sopisivat Homeroksen rinnalle Hessu Hopoa paremmin. Valintaan on tainnut vaikuttaa juhlittava professori. Ankkatarinoiden kautta antiikin maailma on useille tullut tutummaksi.

Riikosen juhlakirjassa myös käsitellään Hessu Hopoa. Toinen toimittajista, Janna Kantola, on analysoinut parin sarjakuvan avulla antiikin urheilumaailman ilmentymiä Disneyn eläinmaailmassa. Kantola kirjoittaa otsikolla Urheilu pitää terveenä, sano. (lat. sano - terve)

Walt Disneyn nimissä julkaistuja sarjakuvia on valtava määrä, kaikista aihepiireistä löytyy mittavat määrät tarinoita. Myös antiikin urheiluelämää ja olympialaisia on kuvattu monin tavoin. Siksi ankkaharrastajasta Kantolan analysoinnin kohteeksi valitsemat tarinat tuntuvat satunnaisilta. Päällimmäiseksi anniksi artikkelista jäi mieleen, että sarjakuvien käsikirjoittajat ovat tarkistaneet esittämänsä faktat.

Antiikki elää vahvasti populaarikulttuurissa ja sarjakuvassa. Ja miksi ei eläisi. Myyttien, tarinoiden ja kirjallisen perinnön maailma on kiehtova, jännittävä ja mukaansatempaava.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset