lauantai 27. helmikuuta 2016

Kanta-Maakunnat hukassaHämeen liitto on tehnyt ehdotuksen, että tulevassa uudistuksessa Kanta-Hämeen maakunnan nimi muutettaisi Hämeen maakunnaksi. Perusteluna on, että "Häme on varsin vakiintunut nimi Kanta-Hämeen alueella toimiville organisaatioille". Näistä yksi on Hämeen liitto.

Päijät-Hämeen keskuskaupungissa Lahdessa ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat vastustaa uudistusta. Sen mukaan "Pelkkä Häme toisi sekaannusta".

Se on totta.

Sosiaali- ja terveysalan uudistusta on kustannussäästöjen saamiseksi ajettu Suomeen täysipäiväisesti ainakin vuodesta 2011 asti. Poliittisia läpimurtoja asia edistymiseksi on tehty useita, mutta ne kaikki ovat prosessin edetessä kaatuneet tai osoittautuneet toteuttamiskelvottomiksi.

Viimeksi sote-uudistus muuttui suomalaisen maakuntahallinnon synnyttämiseksi. Hallituksen valmistelun selventämiseksi on luotu omat verkkosivut, Sote- ja aluehallinnon uudistus. Sivujen osoite, alueuudistus.fi, kertoo mikä tällä hetkellä on hallituksen mielestä oleellisinta. Kun alueuudistus on selvä, voitaneen siirtyä varsinaiseen sosiaali- ja terveysalan uudistamiseen.

Uudistamisen taustalla on valtiontalouden "kestävyysvaje". Laskennallisesti tulevaisuudessa verotulot eivät riitä nykyisen tasoineen sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoamiseen. Tämä laskennallisuus ei kuitenkaan ole estänyt useita edellisiä hallituksia pienentämästä valtion veropohjaa. Kataisen hallitus laski yritysverotusta huomattavasti, ja mikäli yhteiskuntasopimus onnistuu, Sipilän hallitus laskee tuloverotusprosentteja.

Politiikan päälinja tekee koko ajan sote-uudistusta entistä tarpeellisemmaksi.

Poliittisen maakuntahallinnon luominen vaaleilla valittuine maakuntavaltuutettuineen kasvattaa poliittisen ohjauksen kuluja. Maakuntavaltuutetut tullevat saamaan kuukausikorvausta tehtävästään kansanedustajien tapaan. Tämä on yleistä maissa, joissa on kolmiportainen julkishallinto. Italiassa Berlusconin aikana luotua maakuntahallintoa pidetään äärimmäisen kalliina ja turhana. Uudistuksella Berlusconi selvästi osti itselleen poliittista tukea.

Maakuntauudistuksessa on kyse suurista rahoista ja isoista periaatteellisista muutoksista. Tuohon soppaan ei kannata sotkea yhtään mitään muita asioita. Kanta-Häme pysyköön Kanta-Hämeenä kunnes sote-uudistus on toteutettu.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset