maanantai 13. kesäkuuta 2016

Batumanin kuolema


Mari Ahokoivu
The Death of Batuman
Daada 2016

Mari Ahokoivu julkaisi 2010-luvun alussa kaksi pientä Batuman-julkaisua, Batuman (Daada 2010) ja Batuman returns (Daada 2012). Nyt tuo kaksikko on saanut jatkoa nimellä The Death of Batuman. Batuman, Lepakkomies, jää kuolemaansa käsittelevässä 16-sivuisessa kirjasessa sivuosaan. Robinin syntymäpäivillä tapahtuvassa tarinassa keskeisessä osassa on tietysti syntymäpäiväsankari.


Lukijalle kaikki näyttäytyy Ihmenaisen ja Kissanaisen keskustelun välityksellä. Batuman on jostakin syystä kokenut sosiaalisen kuoleman. Edes apuri Robin ei ole kutsunut häntä juhliinsa.

Millaista oikeastaan on supersankareiden sosiaalinen elämä? Varsinaisissa elokuvissa ja sarjakuvissa heidän elämänsä tuntuu kiertyvän tavalla tai toisella jonkin henkilökohtaisen trauman ympärille, jota valotetaan aina uudestaan ja uudestaan.

Käyvätkö supersankarit ylipäätään kokkareilla?

Lepakkomies ei taida noin tavallisessa kanssakäymisessä olla mikään seuramies. Melkoiset traumat Lepiksellä on kannettavanaan ja töissäkin kohtaa vain pahaa ja pahiksia. Mielellään niistä varmaan välillä irrottautuisi. Mutta ei se ole niin helppoa, kuten Ahokoivun sarjakuvat osoittavat.


* Batuman 3. Daada

2 kommenttia:

Occo kirjoitti...

Viivasta ja asenteesta tulee näytteen perusteella aika vahvasti mieleen Kate Beatonin Hark! Vagrant, varsinkin supersankariaiheiset stripit.

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Pitää tutustua.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset