torstai 23. kesäkuuta 2016

Donald Trump Robert Crumbin käsittelyssä


Donald Trumpin noustua varteenotettavaksi Yhdysvaltain presidenttiehdokkaaksi on netissä muistutettu useassa paikassa, että Robert Crumb on tehnyt kiinteistömogulista sarjakuvan vuonna 1989. Point the Finger -sarjakuva vuodelta 1989 on julkaistu suomeksikin heti tuoreeltaan albumissa Omia kuvia (suom. Jukka Heiskanen, Like 1989) nimellä Syyttävä sormi.

1980-luvun lopulla tarinaa lukiessa Donald Trump oli jo jotakin tuttu Manhattanin pilvenpiirtäjästä. Crumb ei mairitellut kaveria yhtään. "Tämänkertaisessa sarjassa aiomme osoittaa armottoman sormemme kohti yhtä kaikkein näkyvimmistä yhteiskuntaa riistävistä verenimijöistä..."

Crumb nimittelee Trumpia iljettäväksi, limanuljaskaksi ja Petroniuksen Trimalkioksi. Viimeisellä Crumb tarkoittaa lähes parin tuhannen vuoden takaista satiirista romaania Satyricon, josta nykyaikaan on säilynyt vain katkelma Trimalkion pidoista. Trimalkio oli vulgääri nousukas, joka pitää liioitellun suureelliset juhlat.

Crumbin tarinassa on kaksi lopetusta. Niin on Trumpin kannalta myös tulevissa presidentinvaaleissa.* Robert Crumb v. Donald Trump. Boing Boing.


1 kommentti:

jari lehtinen kirjoitti...

Yuge! 30 years of Doonesbury on Trump ilmestyi kesällä. G.B.Trudeau kertoi, että hän huomasi Trumpin tarjoamat luovat mahdollisuudet jo varhain, koska ukko on luonnostaan kuin sarjakuvahahmo. Suuruudenhulluus oli niin ylivietyä, että olisi ollut komedian väärinkäyttöä jättää se huomiotta.

Tänä vuonna Zonker on jo ehtinyt valittaa, että taasko Trumpia. Tyyppi vie sarjasta kaiken hapen. Etenkin kun Doonesbury on muuttunut pelkästään sunnuntaisarjaksi.

https://www.washingtonpost.com/news/comic-riffs/wp/2016/07/05/doonesbury-creator-dissects-why-he-considers-donald-trump-to-be-a-true-proven-expletive/

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset