keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Jalkapallossa Itävalta - Unkari


Jalkapallon Euroopan mestaruuskisoissa alkusarjan ottelu Itävalta - Unkari on herättänyt hilpeyttä vastakkain olevien maajoukkueiden vuoksi. Ensimmäisen maailmansodan myötä hajonnut Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia on monilla vielä mielessä. Itävalta ja Unkari kuitenkin ovat pelanneet eri maajoukkueina jo keisarikunnan aikaan.

Jalkapalloilun kansainvälinen toiminta alkoi Brittein saarilta. Vuonna 1872 pelattiin ensimmäinen kansainvälinen ottelu Glasgowissa, vastakkain olivat Skotlanti ja Englanti. Isoon-Britanniaan kuuluvien kuningaskuntien joukkueet ottivat toisistaan mittaa. Näistä syistä Pariisin EM-kisoissa on edelleen Englannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin joukkueet. Skotlanti karsiutui näistä kisoista.

Imperiumien ulkorajoja ei noudatettu muuallakaan Euroopassa jalkapallon alkaessa levittäytyä mantereelle. Itävaltaan jalkapalloliitto perustettiin 1904 ja Unkariin muutamaa vuotta aikaisemmin 1901. Itävallan ja Unkarin maajoukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran Budapestissa kesäkuussa 1903. Isännät voittivat 3-2.

Itävallan kansainvälinen jalkapallotoiminta oli useita vuosia otteluita Unkaria vastaan. Vasta kymmenes Itävallan ottelu oli jotakin muuta maata kuin Unkaria vastaan. Kesällä 1908 Englanti löylytti Wienissä isäntiä 1-6.

Unkari aloitti maaottelu-uransa Fifan tilastojen mukaan Tsekkoslovakiaa vastaan huhtikuussa 1903.

Vasta myöhemmin on jalkapalloiltu valtioiden rajojen mukaan. Itävalta oli jo pelannut itsensä vuoden 1938 maailmanmestaruuskisoihin, mutta kisamatka peruuntui anschlussin vuoksi. Saksaan liittynyt maa sai edustaa itseään vain osana Saksan maajoukkuetta.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset