lauantai 4. kesäkuuta 2016

Legenda Roquefortista

Cave à Roquefort 3.JPG
Roquefortin juustoja kypsymässä, by Fantafluflu, CC BY-SA 3.0

Suomenkielisessä wikipediassa kerrotaan, että tänään 1070 olisi keksitty Roquefortin juusto. Legendan mukaan Roquefortin juusto syntyi, kun eräs lammaspaimen unohti eväänsä luolaan lähtiessään tapaamaan näkemäänsä kaunista kollegaansa. Hän ei koskaan löytänyt tuota nuorta naista, mutta palatessaan kuukausia myöhemmin luolalle eväsjuusto oli muuttunut uudenlaiseksi juustolajiksi. Kaunotarta ei löytynyt, mutta sen sijaan syntyi juustojen kuningas.

En löytänyt sellaista versiota legendasta, jossa olisi kerrottu tarkka päivämäärä tapahtumalle. Luostareiden kronikoissa tapahtuma sijoitetaan kuitenkin vuoteen 1070. Englanninkielinen wikipedia puolestaan kertoo, että tänään 1411 Ranskan Kaarle VI myönsi Roquefort-sur-Soulzonin asukkaille yksinoikeuden valmistaa tuota juustoa.

Tuossa vaiheessa Kaarle VI:n elämää hänen lisänimensä oli jo vaihtunut Rakastetusta Mielipuoleksi. 1390-luvulta lähtien Kaarle oli ollut lähinnä nimellinen kuningas, eikä hän itsekään tiedostanut korkeaa yhteiskunnallista asemaansa. Roquefort-sur-Soulzonin asukkaille yksinoikeuden lienee järjestänyt joku hänen sedistään sopivaa korvausta vastaan.

Etelä-Ranskan kalkkikiviluolissa elää luontaisesti homesieniä, jotka saavat lampaanmaidosta tehdyn juustomassan muuttumaan arvostetuksi homejuustoksi. Valmistus onnistui vuosisatoja, vaikka vasta 1906 saatiin tieteellisesti todistettua Penicillium roqueforti-homeen olevan homman takana. Ihminen oppi kontrolloimaan homehtumista hieromalla suolaa juustokiekon pintaan. Siitä johtuu Roquefortin voimakas suolaisuus.

Roquefort on vanhin tunnettu nimisuojan saanut tuote. Ranskan Appellation d'origine contrôléen ja EU:n nimisuojan voidaan katsoa juontuvan homejuuston keskiaikaisesta yksinoikeudesta. Nykyisin Euroopan unionissa on rekisteröity suojattuina nimityksinä yli 1 200 tuotetta.


* Societe Roquefort


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset