sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Elsalle tyttöystävä


Eilen illalla televisiosta tuli Disneyn viimeisin hitti Frozen - huurteinen seikkailu (Yhdysvallat 2013). Kohderyhmää ajatellen esitysaika oli myöhäinen, elokuva päättyi vasta kello yhdentoista jälkeen. Ainakaan Frozenista innostuneet kummilapset eivät voineet katsoa elokuvaa suorana.

Pääosissa elokuvassa ovat prinsessa Anna ja hänen kuningattareksi kruunattava isosisko Elsa. Sadun maailma on läsnä vahvasti perinteisine varoittavine esimerkkeineen. Ei ihme, että elokuvasta ja sen hahmoista on tullut suosittuja.

Frozenille on valmisteilla jatko-osa. Twitterissä on kampanjoitu sen puolesta, että Disney käsikirjoituttaisi Elsalle tyttöystävän. Näin seksuaaliset vähemmistöt saisivat roolimallin. Osittain taustalla on toukokuussa julkistettu elokuvatutkimus, jonka mukaan Disneyn tai Paramountin elokuvissa ei viime vuonna ollut lainkaan homohahmoja.

Elsan tyttöystävän ja uuden Ghostbusters-elokuvan roolituksen myötä fanikulttuurin on katsottu muuttuneen raivokkaaksi. Ghostbustersin uudessa versiossa kummitusten torjuntapartio koostuu naisista, yksin se on riittänyt ankaraan vastarintaan.

Frozen-elokuvan näkemisen jälkeen tuntuisi siltä, että tyttöystävän antaminen ihan konkreettisesti jäätävälle Elsalle ei ajaisi vähemmistöjen asiaa. Jos Disneyllä olisi saatu tällainen ajatus ilman kampanjointia, niin tuskin sille taputettaisiin edes nyt asiaa ajavissa piireissä.

Satujen maailman hyvän, pahan ja onnellisuuden esittämistavat ovat kangistuneita. Maailman muuttuessa satujen symboliikkakin kaipaisi uudistamista. Se on isompi juttu kuin tyttöystävän käsikirjoittaminen Elsalle.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset