sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Ryntäys Uuteen Etelä-Walesiin

Mr E.H. Hargraves, The Gold Discoverer of Australia, Feb 12th 1851 returning the salute of the gold miners - Thomas Tyrwhitt Balcombe crop.jpg

Maailmanhistoria tuntee useita kultaryntäyksiä. Kuuluisimmat ovat Kaliforniaan ja Alaskaan, Suomessakin kultakuumetta on koettu Lapissa 1870-luvulla ja sotien jälkeen. Tänään 1851 Edward Hardgraves kumppaneineen löysi kultaa Australiasta, Uuden Etelä-Walesin vuoristosta Lewis Ponds Creekista.

Hardgraves oli aikaisemmin osallistunut Kalifornian kultaryntäykseen, mutta se ei tuottanut toivottavaa tulosta. Kaivostoiminnan Amerikoissa aloittivat aivan toiset miehet.

Kaliforniasta Hardgraves oli tainnut oppia jotakin muutakin. Kun kultaa oli löytynyt, niin hän lähes ensimmäisenä meni Sidneyyn paikallisen Morning Heraldin toimitukseen ja tarjosi lehdelle skuuppia. Uutinen kullasta kiiri maailman ääriin ja arvometalleja alettiin etsiä isoin joukoin.

Hardgraves taisi hyötyä löydöstä eniten Uuden Etelä-Walesin hallinnon myöntämän löytöpalkkion ja eläkkeen muodossa. Kuten Kaliforniassa, itse kaivostoiminnan taloudellinen hyöty jäi pieneksi siihen verrattuna mitä kullan paikalle houkuttelemat ihmiset muuten alkoivat tehdä.


Bernhard otto holterman with 630lb gold from Hill End.jpg
By American & Australasian Photographic Company - Link

Kultaakin löytyi. Vuonna 1872 esiin kaivettu Holtermann Nugget oli 1,5 korkea ja painoi 286 kiloa. Kultaa "hipussa" oli noin 57 kiloa.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset