maanantai 20. helmikuuta 2017

Sisäinen maailma


Filosofi Erik Ahlman aikoinaan eritteli arvojen ja välineiden maailmat. Kysymys on pitkälti miten eri yhteiskunnan ilmiöihin tulisi suhtautua. On toisia elämänaloja, joissa toimitaan arvojen mukaan luottaen toisten toimivan yhteisten sääntöjen mukaan. Toisilla aloilla täytyisi toimia välineiden ehdolla, olettaen toisten käyttävän kaikkia niitä mahdollisuuksia ja resursseja joita heillä on käytettävissään. Jos nämä menevät sekaisin, niin maailmasta tulee kamala paikka.

Eilen lueskelin tovin twitteristä kommentointia Trumpin Ruotsi-lausunnosta. Se sai vakuuttuneeksi, että Jari Sarasvuon neuvo nauramisesta Trumpille ei ole oikea. Nyt pitäisi saada kategoriat kohdilleen. Arvot arvojen ja välineet välineiden maailmaan.

Yleisin esimerkki välineiden maailmasta on sota. Jos vastapuolen armeijalla on tietty vahvuus, niin on luultavaa, että se käyttää sitä kokonaisuudessaan. Iskuihin on varauduttava sen mukaan.

Arvot puolestaan ovat aina henkilökohtaisia. Objektiivisia, yleispäteviä arvoja ei ole olemassakaan. Arvot ovat myös yhteismitattomia, niitä ei voi laittaa arvojärjestykseen. Ainoastaan välineitä voidaan mitata tai punnita toistensa suhteen.

Politiikassa on kyse tahdosta, totesi Olof Palme aikoinaan. Ahlman pitää yksilön tahtoa hänen arvojensa pohjana. Politiikassa yritetään saada välineet toimimaan arvojen mukaan.

Ahlman suuri pelko oli, että välineet ottavat arvojen paikan yhteiskuntia ohjaavina voimina. Ehkä näin oli jo päässyt käymään. Näkymättömät markkinavoimat, välineet, ovat ohjanneet poliittista päätöksen tekoa 1980-luvun lopulta lähtien.

Presidentti Trump on antanut kasvot arvoille, tahtomiselle. Hän tahtoo muurin Meksikon rajalle ja muslimit pois maasta. Trumpin tahtominen, arvot ovat rasistisia. Samalla Trump tuo laajaan julkisuuteen millaisilla arvoilla markkinavoimat toimivat.

Trump esimerkillään osoittaa, että politiikka on todella tahtomista, välineiden saamista arvojen kontrolliin. Mahdottomilta tuntuvia asioita voi yrittää saada muutetuksi.

En toivo, että Trump saisi halujaan läpi. Mutta toivottavasti politiikassa laajemmin ymmärretään tahtomisen merkitys.jatkuu

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset